Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Vieš prečo nosí Jaromír Jágr dres s číslom 68? Tak toto si prečítaj!

  • Redakcia

Ver, že to nie je náhoda...



Keď sa hocijakého hokejového fanúšika spýtate na hrajúcu legendu svetového hokeja Jaromíra Jágra, takmer každý vám okamžite povie aj to, aké číslo dresu nosí. Česká hokejová ikona, najpopulárnejší hokejista všetkých čias u našich západných susedov a historicky druhý najproduktívnejší hráč najlepšej ligy sveta si pre svoju púť medzi hviezdami hokejového neba zvolil číslo 68. A nie náhodou. Chcel totiž upozorniť na udalosti v jeho rodnom Československu v roku 1968, ktorý najskôr priniesol nádej a následne viac ako 20 rokov normalizácie.

Najprv prišlo povstanie proti komunistickému režimu, známe aj ako Pražská jar a následne vpád vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa, ktoré zatriaslo dejinami, dnes už dvoch suverénnych štátov. V tom istom roku zomrel aj jeho starý otec. Napriek tomu, že v tom čase ešte nebol na svete, to, čo sa stalo pár rokov pred jeho príchodom na svet ho nenechalo chladným.



Symbol úspechov českého hokeja je na svoje číslo na drese patrične hrdý. V minulosti už viackrát zavtipkoval na tému, ku ktorej sa jeho legendárna šesťdesiatosmička viaže. „Takmer každý vie, prečo nosím toto číslo. Nie je to o ľuďoch, je to o politike,“ povedal „nesmrteľný“ hokejista pre portál Canada ešte počas olympijských hier v Soči. Podľa jeho slov, nikdy nezáležalo na tom, ako sa Česku darilo na olympiádach a majstrovstvách sveta, podstatný bol výsledok proti Rusom. „Keď sme ich porazili, bolo to v poriadku,“ žartoval na olympiáde v Nagane v roku 1998, ktorú česká reprezentácia pretavila na zisk zlatej medaily. V tomto kontexte je však paradoxné, že v roku 2008, krátko pred smutným 40. výročím udalostí, ktoré symbolizujú číslo na jeho drese, odišiel Jágr z NHL do rukého Omska, kde strávil tri sezóny, aby sa následne v roku 2011 vrátil do NHL. Tam sa mu ešte podarilo dostať bodovo pred historicky 2. muža tabuliek produktivity Marka Messiera, no na kráľa kráľov na ľade Waynea Gretzkeho už nie.

I keď má Jágr už 46 rokov, stále je aktívnym hokejistom a v profesionálnom seniorskom hokeji je tak už úctyhodných 30 rokov, keď za A mužstvo jeho rodného Kladna nastúpil už v sezóne 1988/89. Jágrova výdrž, kondícia a najmä ctižiadosť je vskutku neuveriteľná. Najbližší rok sa totiž ešte do hokejového dôchodku nechystá a nasledujúcu sezónu odohrá v drese rodného Kladna, kde je zároveň aj majiteľom klubu.



Článok je súčasťou kampane
NEROZUMIEME iniciovanej Inštitútom pre verejné otázky.

Po invázii cudzích vojsk sa pred 50. rokmi objavili na stenách, múroch, chodníkoch a plotoch nápisy a zúfalé výkriky protestujúce proti okupácii. Mnohé boli napísané azbukou, keďže najväčším symbolom tejto tragédie boli sovietske tanky v uliciach.

"Azbuka a ruština ako jazyk bola vtedy povinne vyučovaná už na základných školách. Dnešní mladí jej nerozumejú a na tomto sme postavili nápad kampane," hovorí autor nápadu Ivan Fiedler, copywriter reklamnej agentúry MARK BBDO.

Vpád vojsk Varšavskej zmluvy je jednou z najväčších čiernych škvŕn v našich dejinách. Vtedy bol násilne potlačený demokratizačný obrodný proces v krajine a vyhasli životy mnohých nevinných ľudí.

Kampaň podporuje i pamätník týchto augustových dní 77-ročný Ľudovít Hedera, ktorý 21. august 1968 prežil v Trenčíne a stal sa svedkom viacerých tragických udalostí v Bratislave.

"Útok piatich našich najbližších spojencov sme vnímali, ako keď vám brat vrazí nôž do chrbta. Boli sme zhrození a nerozumeli sme, ako nám to naši susedia mohli urobiť," opísal pre kampaň NEROZUMIEME Hedera.

Odporúčame