Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

9 planét, ktoré sa oplatí navštíviť

  • Redakcia

Ignorujúc technické možnosti, vzdialenosť a krehkosť ľudského tela...

Nájsť planétu, na ktorej by existoval život, podobne ako na Zemi je jedným z obrovských cieľov ľudstva. Vďaka tomu už vedci objavili viac ako 1800 planét mimo našu slnečnú sústavu. Iba 21 z nich má podmienky, teoreticky vhodné pre život.

Ignorujúc technické možnosti, nekonečnú vzdialenosť svetelných rokov a krehkosť ľudského tela, vybrali sme 9 planét, ktoré by stáli aspoň za návštevu:

1. Planéta z diamantu

55 Cancri e má dvakrát väčší priemer ako Zem. Podľa vedcov jej zloženie tvorí hlavne uhlík. Vďaka tlaku a hustote predpokladajú, že uhlík je vo svojej kryštalickej forme, čo je diamant a tvorí tretinu planéty.


2. Planéta z Hviezdnych vojen

Planéta s dvoma slnkami sa po prvýkrát objavila v slávnych Hvieznych vojnách. Tatooine, domov Luke-a Skywalkera, skutočne existuje. Na planéte Kepler-16b svietia nad horizontom dve slnká.


3. Čierno-čierna tma

Takú tmu, aká je na planéte TrES-2b ste ešte nevideli. Najtemnejšia planéta, aká kedy bola objavená odráža menej ako 1% svetla vďaka materiálu z ktorého je zložená. A aký nepoznáme. Je vzdialená 750 tisíc svetelných rokov v súhvezdí Draka.


4. Svet, ktorý vlastne nie je

Najväčšia exoplanéta, aká bola kedy objavená. HAT-P-1 má tak nízku hustotu, že jej atmosféra uniká do vesmíru a je vlastne ako „z obláčika“. A je to rebel. Vedci tvrdia, že podľa pravidiel vo vesmíre by vlastne teoreticky ani nemala existovať.


5. Horiaci ľad

Nie je to horiaci ľad, ako si ho teraz predstavujete. Extrémny tlak na planéte Gliese 436b spôsobuje, že je vlastne zložená z vody stlačenej do pevného skupenstva. A to aj napriek teplote 400 °C. Je v súhvezdí Leva, vzdialená 30 svetelných rokov.


6. Lepšia ako B612


Malý princ zažíval na svojej domovskej planéte západ Slnka vždy, keď posunul stoličku. Na HD 188753 Ab to síce neplatí, ale vidieť zapadať tri slnká naraz tiež môže byť celkom zaujímavé.


7. Nekonečná zmena

Neustále sa meniace formácie oblakov pre náročných pozorovateľov. Planéta Upsilon Andromedae b je „zakotvená“ jednou stranou smerom k svojmu slnku. To spôsobuje jej prehrievanie. Plyny z horúcej časti planéty sa miešajú s tými z opačnej a vytvárajú nekonečné obrázky.


8. Matuzalem

Prezývka exoplanéty PSR B1620-26b. Je vôbec najstaršia akú poznáme. Staršia ako naša Zem, Slnko aj galaxia. Povedzme to takto. Najprv bol Big Bang. A potom Matuzalem. Keď začalo pred 5 miliardami rokov svietiť naše Slnko, Matuzalem oslavoval 7 miliárd rokov. Je vzdialená 12,400 svetelných rokov v súhvezdí Škorpióna.


9. Ako doma

Gliese 581 C je zatiaľ najviac podobnou planétou našej Zemi mimo našu slnečnú sústavu. Na škále, ktorou sa meria podobnosť so Zemou jej vychádza 92%.
(Zdroj foto: ESA, NASA)
Odporúčame