Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Nezabudnite v nedeľu pretočiť hodiny!

  • Redakcia

Cez víkend spíme/pracujeme dlhšie!


Nezabudnite v nedeľu pretočiť hodiny! Už tento víkend nás opäť čaká prestavenie hodiniek na zimný čas. V noci zo soboty na nedeľu sa ručičky posunú o hodinu dozadu. Budeme tak spať/pracovať (tí, čo majú nočnú) dlhšie.

Slovensko prvýkrát zmenilo čas v roku 1916, kedy bolo ešte súčasťou Rakúska-Uhorska. Každoročne sa to však začalo využívať od roku 1979. Zmena času má ako prívržencov, tak odporcov. V súčasnej dobe sme sa však zaviazali ako člen Európskej únie dodržiavať zmeny letného a zimného času. Pre zachovanie, či zrušenie letného a zimného času existujú výhody aj nevýhody.

Tu je pár zaujímavostí, ktoré sa týkajú práve zmeny času:

Bomby vybuchli skôr

V septembri 1999 bol na palestínskom západnom brehu ešte letný čas, zatiaľ čo Izrael sa práve preorientoval naspäť na bežný, zimný. Palestínski teroristi v tento deň pripravili bomby, ktoré dali svojim spolupracovníkom v Izraeli. Tí si ale neskontrolovali čas a keďže bol na bombách nastavený letný, vybuchli o hodinu skôr, ako teroristi čakali - práve vo chvíli, keď ich inštalovali! Namiesto dvoch autobusov plných ľudí teda bomby zabili troch teroristov...

Unikol vojne o hodinu

Keď v USA verbovali mladých mužov do vojny vo Vietname, istý mladý Američan sa tejto povinnosti vyhol práve vďaka tomu, že sa narodil po polnoci v deň, keď sa menil zimný čas na letný. Argumentoval tým, že v štáte Delaware, odkiaľ pochádza, sa vtedy narodenia zaznamenávali podľa bežného času, nie letného. Preto sa teda vlastne narodil o deň skôr. Keďže tento deň mal pri povolávaní do služby vyššiu číselnú hodnotu, zachránilo ho to od nástupu do armády.

Zmätok na pôrodnici aj v doprave

Posun času môže spôsobiť aj celkom zaujímavé situácie na pôrodniciach. Dvojčatá narodené o 23:55 a 00:05 majú automaticky iný dátum narodenia, no posun času môže "papierovo" zmeniť aj poradie ich narodenia. Keď sa o tretej ráno posúva čas naspäť na druhú, prvé dieťa sa narodí o 2:55 a druhé o desať minút neskôr, jeho čas narodenia je 2:05.

Zmeny času v celom svete ovplyvňujú aj dopravu. Vlaky a autobusy totiž musia na jeseň hodinu čakať, keďže pri posune získajú hodinu navyše. Cesta preto napokon trvá o hodinu dlhšie než zvyčajne. Na jar zase vlaky prichádzajú do cieľových staníc ako zmeškané.
Odporúčame