Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

7 maturitných otázok z matematiky na rok 2016

  • Redakcia

Bude to vyzerať takto?!?!


Takto budú (možno) vyzerať maturitné otázky z matematiky na rok 2016. NA SLOVENSKU.

1. Sudca zoberie 15 000 € za to, že spôsobí procesnú chybu, po ktorej prepustia mafiána z väzby a 3 000 € za prekvalifikovanie trestného činu na nižšiu sadzbu odňatia slobody. Koľko mafiánov musí pustiť a koľko paragrafov prepísať, aby si mohol kúpiť stavebný pozemok 50 x 20 m na Slavíne, keď 1 m2 stojí 5 000 €?


2. Poslanec berie 3 000 € za hlasovanie o návrhu zákona. Za členstvo v rozličných dozorných radách poberá mesačne: 2 000, 1 500, 3 300 a 1 500, k tomu týždenne za lobing 1 500 €. Čo sa mu väčšmi oplatí: sedieť v parlamente, alebo sa venovať len svojim kšeftíkom, keď o dôležitejšom zákone sa hlasuje v priemere raz za týždeň? (Poslanecky plat neberte do úvahy, beží mu v obidvoch prípadoch.)


3. Súkromný podnikateľ, majiteľ menšej stavebnej firmy, sa uchádza o štátnu zákazku za 200 000 €, o ktorej rozhodujú traja úradníci.
Vypočítajte:
a) Aký úplatok pripadne každému úradníkovi za predpokladu, že dá všetkým rovnako a že to bude predstavovať 10 % z celkového objemu zákazky?
b) O koľko € viac musí dať úradníkom druhý podnikateľ, aby tromfol predchádzajúceho o 5 %?
c) Koľko € ostane každému zo súkromníkov z objemu zákazky po odrátaní úplatkov?
d) O koľko € musí prvý podnikateľ oklamať daňový úrad, aby vykompenzoval stratu z úplatkov?


4. Gejza V. má na starosti 3 prostitútky. Keď zaplatí každý obslúžený zákazník70 €, koľko klientov musí zohnať každá, aby mal Gejza 3000 € na svoju dennú dávku koksu, pričom si každá štetka nechá zo zárobku 20 %?


5. Taxikár predá denne dve ukradnuté autorádia, z čoho má províziu 30 € za kus. Navyše ma týždenne ďalšie dve tisícky za tipy pre vykrádačov bytov a 30 €, keď prešacuje vrecká opitému zákazníkovi.
Vypočítajte: Ako dlho mu potrvá, kým dá dokopy 10 000 € na výpalné pre taxikársku mafiu za to, že dostane flek na lepšej ulici?


6. Babička poberá mesačný dôchodok vo výške 280 €.
Garsónka ju stojí mesačne 70 € , strava ďalších 50 a lieky 20, na kostol dá 15 a vnuk ju pri návšteve každý mesiac pumpne o 33.
a) Ako dlho jej bude trvať, kým našetrí 150 € do obálky pre primára, aby jej predpísal injekcie na reumu?
b) Koľko takých obálok musí primár prijať, aby uhradil dvojtýždňovú dovolenku na Havajských ostrovoch? (Cenu zistíte z prospektov cestovnej kancelárie.)


7. Starosta povolí na pozemku pred základnou školou výstavbu pohostinstva s hracími automatmi, k čomu ho pomkne 1 500 € od budúceho prevádzkovateľa.
Vypočítajte, koľko ďalších krčiem musí požiadať o povolenie rovnakej prevádzky, aby starosta postavil dom svojej dcére?
Poznámky:
1. Cena stavebného materiálu na dom je 330 000 €.
2. Stavebné práce nezohľadňujte, vykoná mu ich zadarmo firma, ktorej dohodil bez verejnej súťaže výstavbu nového domu smútku a požiarnej zbrojnice.
3. Ani cenu za pozemok nezvažujte, obecnú stavebnú parcelu prechodne prekvalifikoval na smetisko a odkúpil za symbolickú cenu.


Odporúčame