Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Snehulienka či Šípková Ruženka – toto sú skutočné príbehy rozprávkových princezien

  • Redakcia

Ktoré rozprávky sú založené na skutočnosti?

Slávne rozprávkové princezné ako Ariel, Snehulienka či Elsa poznajú nie len deti, ale aj dospelí. Niektoré z týchto obľúbených postáv majú pôvod v legendách, v rozprávkach či dokonca v skutočných príhodách, ktoré sú často napínavejšie a temnejšie ako tie, ktoré vidíme na filmovom plátne.

Portál brightside.com sa pozrel na príbehy 6 rozprávkovým princezien, aby objasnil, ktoré z nich sú založené na skutočnej udalosti. 


NA VLÁSKU
Príbeh Rapunzel je založený na príbehu bratov Grimmovcov. Ich verzia je však od tej, ktorú poznáme z rozprávky, trochu iná. Keď sa čarodejnica dozvie o vzťahu Rapunzel a princa, odstrihne jej vlasy a vyvesí ich von z okna.  Princ je konfrontovaný zlou čarodejnicou, vyskočí z okna veže a po tom, čo nešťastne dopadne na tŕnie, oslepne. Keď ho Rapunzel nájde, uzdraví ho svojimi slzami. 




ARIEL – MALÁ MORSKÁ PANNA
Ariel, malá morská panna, je založená na postave klasického príbehu Hansa Christiana Andersena. V tomto príbehu zachráni malá morská panna princa pred utopením, zamiluje sa do neho a predáva svoj krásny hlas, aby sa mohla stať človekom. Jej obeta však nemá šťastný koniec. Princ sa totiž ožení s inou dievčinou a Ariel sa vrhá späť do mora, kde sa premieňa na morskú penu.  




SNEHULIENKA
V tejto rozprávke bratov Grimmovcov príde zlá kráľovná na svadbu Snehulienky a princa, kde je nútená mať obuté železné topánky a tancovať v nich pokým nezomrie. 




ELSA  - FROZEN
Postava kráľovnej Elsy vznikla na základe príbehu „Snehová kráľovná“ od Hansa Christiana Andersena. Je kráľovnou snehových vločiek a žije v ľadovom paláci. Od Elsy, ktorú poznáme z filmového spracovania, sa však líši najmä svojim negatívnym postavením. V pôvodnom príbehu totiž bozkom začaruje malého chlapca, ktorého niekoľko rokov väzní vo svojom zámku.




KRÁSKA A ZVIERA 
Príbeh o kráske a zvierati napísala v roku 1740 Madam Gabrielle-Suzanne de Villeneuve. Vraj sa nechala inšpirovať reálne žijúcou dvojicou - Pedrom a Catherine Gonsalvus. Pedro trpel zriedkavým genetickým ochorením, kvôli ktorému bolo celé jeho telo pokryté tzv. srsťou. Catherine údajne uvidela svojho ženícha až v ich svadobný deň. Hoci sa manžel nikdy nepremenil v krásneho princa, pár mal 7 detí. 




ŠÍPKOVÁ RUŽENKA
Jedna z najstarších verzií príbehu o Šípkovej Ruženke bola napísaná v 16. storočí.  Princezná Zellandine sa zamiluje do Tróilosa. Zatiaľ čo Tróilus zmizne, Zellandine upadne do čarovného spánku. Keď ju však nájde, oplodní ju v spánku. Narodené bábätko princeznú vykúpi z večného spánku. Po prebudení si Zellandine uvedomuje, že otcom jej dieťaťa je Tróilus, ktorého si neskôr vezme za muža. 


 
Odporúčame