Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

PIATOK 13-TEHO: 6 zaujímavostí, ktoré o tomto nešťastnom dni určite nevieš

  • Redakcia

6 zaujímavosti o tomto neslávne slávnom dni

Zrejme ti neušlo, že dnes je piatok 13-teho. V tento deň sa ľudia delia len na dve skupiny. Ak patríš do prvej, tak ti je šumafuk, že tento deň je považovaný za najnešťastnejší, je to pre teba rovnaký deň ako každý iný. No a ak patríš do tej druhej, dnes by si zrejme najradšej zostal doma kdesi pod posteľou, aby ťa všetko zlé obišlo. Vráťme sa však ďaleko do histórie a pozrime sa na to, prečo je práve piatok 13. najnešťastnejším dňom. Zozbierali sme pre teba 6 zaujímavosti o tomto neslávne slávnom dni.
 

PREČO PRÁVE PIATOK 13-TEHO?
Pôvod povier o piatku trinásteho sa spája pravdepodobne iba od stredoveku so skutočnosťou, že práve trinásť ľudí sa zúčastnilo na poslednej večeri Ježiša Krista, ktorý bol ukrižovaný na Veľký piatok.

Ďalší možný pôvod pochádza z nórskej mytológie. 12 bohov malo hostinu vo Valhalle. Zlomyseľný Loki prerušil oslavu ako nepozvaný trinásty hosť a naaranžoval, že Hod, slepý boh temnoty, vystrelil na Baldura, boha radosti a šťastia, šíp s imelovým hrotom. Baldur bol zabitý a Zem bola uvrhnutá do radosti a smiechu. 

Niektorí tiež hovoria, že uväznenie Jacquesa de Molay a 60 vysokopostavených rytierov v piatok, 13. októbra 1307 kráľom Francúzska Filipom IV. je skutočný pôvod tejto povery. V tento deň chytili, uväznili a potom mučili tisíce templárov. Po ich „priznaní“ boli popravení. Od tohto dňa ho nasledovníci templárov považovali za diabolský a nešťastný deň. (wikipedia.org)




MOŽNO TRPÍŠ PARASKAVEDEKATRIAFÓBIOU
Strach z takého piatku sa nazýva paraskavedekatriafóbia alebo paraskevidekatriafóbia ako špeciálna forma triskaidekafóbie, fóbie (strachu) z čísla trinásť. 



NIE LEN PIATOK

V španielsky hovoriacich krajinách je za nešťastný deň považovaný utorok trinásteho (ako aj utorky vo všeobecnosti); hovorí sa En martes, ni te cases ni te embarques (v utorok sa nežeň ani nezačínaj cestu).


KEDY NÁS ČAKÁ ĎALŠÍ PIATOK 13-TEHO?
Tento rok s týmto dňom zabojujeme ešte jedenkrát, v júli a v roku 2019 to bude v septembri a v decembri.




KTORÉ ZLÉ VECI SA V MINULOSTI STALI V PIATOK 13-TEHO? 

13. septembra 1996 zomrel legendárny raper TUPAC, 6 dní po tom, ako bol postrelený v Las Vegas. 

Odborníci z Centra stresového manažmentu a Inštitútu fóbií v Severnej Karolíne zistili, že každoročne je strata približne 700 miliónov libier kvôli tomu, že v piatok 13-teho poverčiví ľudia radšej nejdú do práce. 

13. novembra 1970 zasiahol cyklón Bhola Bangladéš a Indiu a zabili 500 tisíc ľudí.

13. septembra počas druhej svetovej vojny zhodili nacisti 5 bômb na Buckinghamský palác.
 



KOĽKO FILMOV  O TOMTO DNI BOLO NATOČENÝCH?

Fóbia z tohto dňa je zrejme naozaj veľmi inšpirujúca. Jestvuje séria 12 amerických hororových filmov, ktorá nesie názov Piatok 13. Jason Voorhees, fiktívny charakter týchto filmov a jeho hokejová maska sa stali symbolom tejto série.  

 

Odporúčame