Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

TOP 10 neuveriteľných vedeckých vynálezov 2014

  • Redakcia

Fascinujúce!

Vedci sú ako priemerní muži. Všetci sa radi hrajú s vecami. Rozdiel je len v tom, že vedci sa radi hrajú s vecami, ktoré sa netýkajú iba ich samotných a snažia sa prispieť k inovácií  sveta.

V tomto článku si môžeš prečítať, čo sa im tento rok podarilo vytvoriť.



1. Explodujúca baktéria.

Vedci z oblasti syntetickej biológie vytvorili špeciálnu Eschéria coli bunku určenú na liečenie rôznych ochorení. Bunka sa naviaže na patogénnu baktériu alebo bunku a pomocou chemickej reakcie vznikne explózia, ktorá zničí ju aj samotnú bunku Eschéria.






2. Púzdro na srdcový sval.


Vedcom sa podarilo vytvoriť obal srdcového svalu, ktorý je tvorený z mikro elektród.     Tento obal má pomáhať srdcu tvoriť kontrakcie a tým zabrániť zastaveniu srdca.






3. Anti-maláriové očkovacie komáre.

Malária je jedna z najzávažnejších infekčných chorôb. Ročne na ňu ochorie približne       300-500 miliónov ľudí, pričom 1-3 milióny z nich chorobe podľahne . Vedci prišli na spôsob prevencie a to genetickým modifikovaním komárov, ktorých uštipnutie vstrekne do tela uštipnutého malé množstvo tejto zákernej choroby. Telo si s týmto množstvom ľahko poradí a vytvorí imunitu.






4. Rastlina odhaľujúca prítomnosť výbušniny.


Znie to dosť nereálne ale opak je pravdou. Doktorka Jane Medfordová vyvíja rastlinu, ktorá v prítomnosti nebezpečenstva výbuchu zmení svoju farbu na bielu. Rastlina je ešte len v priebehu výskumu, ale už s úspešnými testami, ktoré ho posúvajú ďalej.






5. Húsenice produkujúce pavúčí hodváb.

Vedci sa rozhodli spojiť gény slizotvornej húsenice a pavúka. Na jednej strane je živočích schopný tvoriť látky vo veľkom množstve a na druhej sú pavučiny pevnejšie než oceľ. Prepojením vznikol živočích s názvom Spiderworm ( pavúkohúsenica), teda živočích tvoriaci veľmi pevný materiál, z ktorého sa vyrábajú napríklad najkvalitnejšie nepriestrelné vesty na svete. 






6. Superbatéria nabitá za 30 sekúnd.

Študentka strednej školy Esha Kareová vytvorila nový druh superbatérie. Batéria sa nabíja omnoho rýchlejšie ako batérie dnešnej doby a aj jej kapacita je omnoho väčšia. Esha za svoj vynález dostala 50 000 dolárové štipendium od spoločnosti Intel. Batéria nájde svoje využitie v prakticky všetkých elektronických prístrojoch od telefónov až po autá. Študentka bude môcť na svojom experimente pracovať ďalej na Harvarde, na ktorý ju prijali. 






7. Nepriestreľný gél.

Vedcom sa už asi nepáči ako sa ľudia navzájom strieľajú a preto vyvinuli špeciálny gél, ktorý, ak je v správnom pomere nanesený medzi kevlarovými vláknami, niekoľkokrát znásobuje účinnosť nepriestrelných viest.






8. Okuliare od Googlu.

Technológia ide stále ďalej. Každým rokom sú elektronické prístroje výkonnejšie a stále sa zmenšujú. Spoločnosť Google prišla na trh s jedinečnými hlasovo ovládateľným okuliarmi, ktoré majú vlastnosti ako malý smartphone. Človek, ktorý ich má nasadené môže v malom monitore v pravom rohu používať zabudovanú kameru, internet a množstvo iných aplikácií.






9. Robot novej generácie.

Tento robot novej generácie sa ešte stále nedá nazvať samostatne fungujúcou jednotkou, ale už je tomu veľmi blízko. Robot je ovládaný vnútorným počítačom a množstvami senzorov. Táto úžasná hračka je prispôsobená na ťažkú prácu v nebezpečných podmienkach, kam by človek ísť nemohol. Roboty budú postupne upravované na rozličné činnosti, ako napríklad šoférovanie automobilu.






10. Hrací simulátor Omni.

Hranie počítačových hier je fenoménom prakticky všetkých mladých ľudí dnešnej doby. Omni je simulátor vytvorený pre hráčov akčných hier na lepšie prežitie atmosféry. Človek, ktorý Omni používa, má nasadené okuliare, v ktorých hráč vidí všetko, čo by mal zobrazené na monitore. Hráč stojí na platforme po ktorej môže skutočne bežať a v rukách drží zbraň, ktorá mu umožňuje strieľať pomocou stlačenia reálnej spúšte. Je to jednoducho sen každého hráča.
 







 
Odporúčame