Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

10 zaujímavých faktov, ktoré si o FANTOMASOVI doposiaľ netušil

  • Redakcia

Vieš, kto skutočne navrhol masku Fantomasa?

Fantomas, jeden z najobávanejších a najlegendárnejších zloduchov všetkých čias. Jeho strašidelné príbehy dodnes nedajú pokojne spať mnohým z nás. Ak chceš o tomto kultovom zloduchovi vedieť viac ako len to, že nosil zelenú masku a čierny oblek, si na správnom mieste. Zozbierali sme pre teba 10 faktov, ktoré si o ňom doposiaľ určite netušil. 


1. Autormi Fantomasa sú spisovatelia Pierre Souvestre a Marcel Allain. Od roku 1905 napísali o ňom postupne 32 príbehov. Boli to kriminálne horory. Do televízie sa dostal až v rokoch 1913 a 1914. A to len v nemých filmoch:




2. Do výraznejšieho povedomia sa Fantomas dostal až v 60. rokoch, keď režisér André Hunebelle natočil komickú trilógiu. Komisára stvárnil komik Louis de Funès. Jean Marais si zahral dvojrolu Fantomasa a Fandora.
 


3. Celá filmová trilógia bola do kín pustená s veľkým odstupom času a dokonca v opačnom poradí.


4. Jean Marais si masku Fantomasa  navrhol sám. Trávil v nej asi 6 hodín denne. Pred natáčaním mu ju na tvár lepili traja maskéri takmer dve hodiny. Inak, túto masku si môžete kúpiť. Na slovenských eshopoch sa cena pohybuje okolo 30 eur.


5. Louis de Funès, skôr ako sa stal hercom, pracoval ako aranžér, účtovník či kožušník. Jeho herecký štýl pozostával z výraznej mimiky a gestikulácie. Svoje typické grimasy odpozeral od káčera Donalda
 


6. Scéna, kedy Fantomas uteká na vrtuľníku a komisár Juve visí na žeriave, sa točila meter nad zemou. Trvalo to niekoľko hodín, Louis de Funès si pri tom zničil svaly a musel chodiť na rehabilitáciu.


7. Maliar René Magritte miloval Fantomasa. V roku 1926 namaľoval obraz Ohrozujúci vrah (L´assasin menacé), na ktorom Fantomas zabil svoju obeť a počúva hudbu z gramofónu.



8. Postupom času bola postava Fantomasa prenesená aj do iných filmov či seriálov. V Česku sa napríklad vyskytol v seriáli Arabela.




9. Fantomasov smiech patrí k tým najznámejším a najzlomyseľnejším na svete.




10. Vedel si, že legendárna filmová postava aktuálne plní sny v Poštovej banke? Viac na www.postovabanka.sk/fantosnar

Odporúčame