Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Internet opäť ovládla stará záhada! Čo počuješ ty? Yanny alebo Laurel?

  • DC

Na Reddite sa ešte v roku 2018 objavila zvuková hádanka, ktorá sa šírila internetom obrovskou rýchlosťou. Zverejnil ju užívateľ s menom Ronald Camry.

Nikto nevie, prečo tento zvukový hlavolam po takmer dvoch rokoch opäť pobláznil internet a zamotal hlavy ďalším a ďalším ľuďom. Hádanka vznikla v momente, keď sa Ronaldova sestra pozastavila nad tým, prečo počuje slovo „Yanny“ a pri tom si v slovníku vocabulary.com prehráva slovo „Laurel“.

Internet samozrejme ponúkol aj rozuzlenie problému. Za všetkým treba hľadať fyziku a psychológiu. Zvuk ako taký totiž obsahuje veľa informácií, ktoré náš mozog filtruje. To, čo počujeme, vychádza z frekvencie, na ktorú je náš mozog nastavený. V prípade tejto nahrávky je teda možné počuť obe verzie, vyššie frekvencie totiž obsahujú slovo Yanny a nižšie zase Laurel. Dôležitým faktorom je ale aj vek človeka, nakoľko s vekom sa zhoršuje schopnosť rozpoznať vysokofrekvenčné zvuky. Táto schopnosť začína klesať už v 25. roku života.

Internet samozrejme ponúkol aj rozuzlenie problému. Za všetkým treba hľadať fyziku a psychológiu. Zvuk ako taký totiž obsahuje veľa informácií, ktoré náš mozog filtruje. To, čo počujeme, vychádza z frekvencie, na ktorú je náš mozog nastavený. V prípade tejto nahrávky je teda možné počuť obe verzie, vyššie frekvencie totiž obsahujú slovo Yanny a nižšie zase Laurel.

Dôležitým faktorom je ale aj vek človeka, nakoľko s vekom sa zhoršuje schopnosť rozpoznať vysokofrekvenčné zvuky. Táto schopnosť začína klesať už v 25. roku života.

Odporúčame