Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Len jediný vodič autobusu má pred Vianocami takýchto špeciálnych cestujúcich

  • Redakcia

Poslucháč Ivan so špeciálnou zásielkou...

Poslucháč Ivan, ktorý pravidelne posiela zaujímavé zásielky a videá, má pre vás jednu špecialitu. Ivan totiž pracuje ako vodič autobusu. V sobotu zvážal do Detvy naozaj špeciálnych cestujúcich a čo – to pre Fun Rádio exkluzívne nafotil:




V sobotu skoro ráno, týždeň pred vianočným víkendom, vyrazil na cesty Podpoľania špeciálny autobus, ktorý už tradične vypravila Zvolenská SAD-ka a ktorý mal ešte špeciálnejšie poslanie: Pozvážať zo širokého podpolianskeho regiónu na Detviansky jarmok čo najväčší počet koledníkov  - betlehemcov. A cesta to veru nie je hocijaká. Tradície pastierskych koledníkov sa totiž udržali najmä vo vrchárskych regiónoch, kde s betlehemom chodia počas Vianoc dodnes. A tak zvážanie „z vrchov“ trvalo niekoľko hodín.






Podpoľanie je pritom považované za slovenskú (aj svetovú) raritu, keďže pochôdzky koledníkov po domoch nerobia folkloristi, ale obyčajní ľudia. Betlehemci patria k vianočnému koloritu už dlhé desaťročia či dokonca stáročia a kolednícke rýmovačky sa prenášajú z generácie na generáciu. A tak je potešiteľným zistenie, že takzvané Vianočné hry na Podpoľaní tak skoro nezaniknú aj vďaka nadšeniu mladých ľudí.






A ktorá postava zo všetkých koledníkov je najzaujímavejšia? Jednoznačne vedie Kubo, ktorého niekde volajú aj „Starý". Nosí strašidelnú masku z baraních koží a je postrachom hlavne detí. Jeho postava vznikla pred stáročiami ako archetyp negatívnych ľudských vlastností - lenivosť, pochabosť, darebnosť. Kubo bol jednoducho márnivý a nezodpovedný lenivec a záletník. Pri betlehemskej hre na seba púta najväčšiu pozornosť, obháňa dievčatá a straší malé deti.




Tohoročné vystúpenie koledníkov na jarmoku v Detve zožalo obrovský úspech, takže o rok určite znova s dodatkom – „Santu vozia soby, a podpolianskych koledníkov autobus.“


Odporúčame