Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Skupina, pri ktorej aj Oskar Rózsa zabudne na ananás

  • Redakcia

Čisté tvary fungujú už 16 rokov. Z koníčka sa stala kultová, stále svieža skupina zbierajúca ocenenia za klipy.

 

Keď som prvýkrát, niekedy v minulom roku, čítala, že skupina Čisté tvary vydáva po siedmych rokoch nový album, okamžite som si spomenula na debut "Meskalin" ešte z roku 2005. Pravda, moja prvá spomienka s nimi súvisí s absolútne povrchnou vecou - že sa mi veľmi páčil názov ich skupiny a pesnička Beat a Rým :)

Teraz, po rozhovore s Jurajom je tých vecí, ktorými sú zaujímavý, oveľa viac.
Jednak samotná Jurajova profesia. Je lekárom, intervenčným kardiológom a popri tom sa venuje kapele. (viete, ako je to s rodičmi, keď im poviete, že chcete robiť umenie - dobre, ale urob si aj poriadnu školu)

Doteraz v nej hrá spolu s bubeníkom Matejom Pliešovským, s ktorým sa stretli ešte na základnej škole. 

Ich spolužiačkou na gymku bola Janka Kirschner a vždy, keď sa vrátila z veľkej Bratislavy do Martina, nadšene rozprávala o Oskarovi Rózsovi, ktorého mladá garážová kapela nesmierne obdivovala. 

A ten istý Oskar Rózsa bol o niekoľko rokov touto skupinou unesený tak, že im produkoval všetky albumy a prirodzene sa v priebehu rokov stal členom Čistých tvarov. "Na prvú skúšku si doniesol ananás, ktorý krájal vojenskou kudlou. Sadol si do rohu a povedal hrajte. Tak sme hrali. Pri prvej pesničke vyskočil a začal kričať: "To je výrobné"", spomína teraz na začiatky s Oskarom spevák Juraj. 

Nový album "Zem nás chce čistých" vydala skupina v minulom roku po sedemročnej prestávke. Ich ambíciou je nakrútiť ku každej pesničke klip. Tie, ktoré sa zatiaľ podarili, zbierajú úspechy na filmových festivaloch v Indii, Španielsku, v Poľsku a aj na Slovensku. Na 2.februára avizujú ďalšiu premiéru klipu. 

Čisté tvary absolvovali počas jesene úspešné koncertné turné. Pre veľký úspech idú znova na jar. Kedy, to ešte dajú vedieť na svojej stránke. 

O tomto všetkom sme sa s Jurajom rozprávali, tu je záznam:


Fun Play

Odporúčame