Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Fotografie, ktoré navždy zmenili pohľad verejnosti na AIDS. Poznáš príbeh Davida Kirbyho?

  • Redakcia

Toto by si mal prečítať každý!

V roku 1990 zverejnil časopis Time snímku chorého muža ležiaceho na posteli. Choroba mu pomaly, ale iste brala všetko, čo mu po boji s ňou ešte ostalo. Pohľad na muža zákonite vyvolával súcit, bolesť a plač. Vďaka tomuto mužovi sa však v USA zmenil celkový pohľad na nákazu vírusom AIDS. Chorý muž sa volá David Kirby a na zábere je s ním aj jeho trpiaca rodina.

Snímky demonštrujú, že AIDS sa netýka len ľudí na okraji spoločnosti, ale týka sa aj bežných ľudí a rovnako aj ich rodín. Tie trpia rovnako, ako chorý človek. Fotografka Therese Frare je autorkou týchto srdcervúcich fotografií. Davidova matka ju oslovila, aby nafotila ich rozlúčku so synom. "Hneď na začiatku som sa spýtala, či Davidovi nevadí, že budem fotiť, a on mi povedal, že nie, keď na tom potom nebudem zarábať. Stála som tam ticho v rohu a skoro sa nehýbala. Len som ho pozorovala a fotila. Potom mi došlo, že sa tam udialo niečo vážne neuveriteľné." David bol aktivista, ktorý chcel sám na sebe ukázať spoločnosti, ako vyzerá človek, ktorého zabíja AIDS. 

David sa počas ranného obdobia svojej choroby snažil čo najviac hovoriť o HIV a AIDS. Dokonca založil AIDS foundation v meste Stafford v Ohiu a venoval sa osvete dovtedy, kým len mohol. David si uvedomoval, že v najťažších chvíľach chce mať pri sebe svoju rodinu. Dovtedy nebol s nimi veľmi v konatkte, no cítil, že sa to musí zmeniť. Jeho rodina za ním ihneď vycestovala a bola pri ňom do poslednej chvíle. Jeho posledné slová boli: "Som pripravený".


 
Túto fotografiu dva roky po jeho smrti použil Benetton vo svojej celosvetovej kampani.  

Odporúčame