Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

10 bežných vecí, o ktorých by sme pred Nežnou revolúciou mohli len snívať

  • DC

Dnes je to presne 34 rokov!

Socializmus trval v bývalom Československu viac ako 40 rokov. Ukončila ho až Nežná revolúcia, počas ktorej ľudia hromadne vyšli do ulíc a na námestia, aby aj štrnganím kľúčov vyjadrili svoj nesúhlas s totalitným režimom. Pripomeňme si niekoľko vecí, ktoré nám dnes pripadajú bežné, no pred 17. novembrom 1989 boli pre väčšinu ľudí často nedostupné:

1. Džínsy
Džínsy boli za socializmu luxusným tovarom. V prepočte stáli asi ako dnešný štandardný smartfón a dali sa kúpiť iba v Tuzexe za cudziu menu alebo bony, teda poukážky, ktoré cudziu menu nahradzovali.

2. Pomaranče
Pomaranče, ale aj banány či mandarínky, sa dali kúpiť len na Vianoce a stálo sa na ne v dlhých radoch

zdroj: redakciar1.sk

3. Toaletný papier
V radoch sa čakalo aj na toaletný papier, ktorý občas na pultoch obchodov jednoducho chýbal.

4. Farba auta
Na Trabant, Wartuburg, či Žigulák bol poradovník. Vybrať si extra príslušenstvo či konkrétnu farbu bolo priam nemožné. Tie boli dostupné iba pre vyvolených funkcionárov strany. Bežní ľudia jednoducho nemali na výber.

zdroj: TASR

5. Televízne programy
Káblovka s desiatkami programov je v súčasnosti bežný štandard, kedysi ale vysielala iba štátna televízia podliehajúca cenzúre. Vysielanie sa obmedzovalo na dve stanice – jednu českú pre Česko a jednu slovenskú pre Slovensko.

6. Hudba zo západných krajín
Hudba zo Západu sa väčšinou z ideologických dôvodov ignorovala. Počúvať sa dala tajne v pohraničných oblastiach, kde sa dali naladiť západné médiá alebo z nahrávok, ktoré sa ale získavali ťažko.

7. Slobodné voľby
Voľby za socializmu boli fraška, ktorej sa dobrovoľne nasilu zúčastňovali takmer všetci do nohy. Víťazi boli vopred známi.

8. Dlhé vlasy
Dnes to znie absurdne, no ak za minulého režimu siahali mužom vlasy ďalej ako po golier, mohli ste mať vážny problém. „Vlasáči” boli na ulici odchytení policajtami a nasilu ostrihaní dohola.

9. Sloboda prejavu
Ak ste pred 17. novembrom 1989 verejne vyjadrili nesúhlas s vládnucou politickou stranou hrozilo vám väzenie. V lepšom prípade vás vyhodili zo zamestnania a vaše deti nemohli študovať na lepších školách.

10. Cestovanie do zahraničia
Vycestovať do zahraničia nebolo vôbec jednoduché. Ak ste pre revolúciou chceli prejsť štátne hranice, museli ste mať špeciálne povolenie, inak ste mohli skončiť vo väzení.

Odporúčame