Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Na vytvorenie tohto časozberného videa z rôznych kútov Slovenska musel Majo nasnímať 12 000 fotografií

  • DC

Slovensko je krajina nespočetného množstva nádher. A presvedčí ťa o tom aj video tohto talentovaného fotografa.

O talentovanom slovenskom fotografovi menom Majo Chudý sme písali naposledy v apríli. Vtedy nás Majo dostal svojim časozberným videom, v ktorom zachytil kvitnutie nádherných kvetov.

Dnes nám Majo napísal opäť a ako sme si už zvykli, najnovším videom povýšil latku opäť o niečo vyššie. Uvidíš v ňom zábery z rôznych kútov Slovenska, napríklad z oblasti Záhoria, Malých Karpát, Liptova, Veľkej Fatry, Slovenského krasu, Súľovských skál či Tatier.

©Filip Majercik


„Pre získanie týchto záberov som cestoval po Slovensku, šliapal do kopcov našich hôr a aj nocoval na štítoch, či hrebeňoch. Tvorba bola sprevádzaná mnohými príjemnými zážitkami ale aj útrapami. Niektoré zábery ako napríklad Levanduľa možno vyzerajú nevinne a romanticky, no nie vždy je všetko tak ako sa na prvý pohľad zdá. So stmievajúcou krajinou navôkol po západe slnka prišlo niečo neočakávané, s čím som sa dovtedy nestretol pri žiadnom fotografovaní. Útok komárov bol tak intenzívny, že to bolo doslova neúnosné. Dávky repelentu, ktorý mi dali pestovatelia levandule vydržali asi pol hodiny. Boli chvíle kedy som to chcel zabaliť a utiecť domov. Na Lomnickom štíte to bola zase oblačnosť, ktorá znepríjemňovala fotografovanie nočnej oblohy a krajiny. Oveľa horší bol však vietor. Ten dosahoval rýchlosť 20m/s. Reálnu teplotu -12° znižoval na pocitovú -27°C. Bez rukavíc sa dalo vydržať najviac 1 minútu, potom prišla silná bolesť. To bol problém hlavne pri nastavovaní fotoaparátu. Na slideri sa vytvárala námraza, ktorú som musel pravidelne oklepávať. No a samozrejme vietor zhadzoval aj fotoaparát na statíve. Myslel som si, že to vyriešim priviazaním fotoaparátu o zábradlie. Bohužiaľ vietor hýbal a so zábradlím, čo narúšalo stabilitu fotoaparátu pri snímaní. Príjemným zážitkom bola návšteva observatória na Skalnatom plese, kde som mohol na vlastné oči vidieť ako vyzerá odborné pozorovanie objektov vo vesmíre. Dokonca som si mohol vytvoriť časozbernú sekvenciu z interiéru kopule počas pozorovania. Za túto nevšednú spoluprácu patrí veľká vďaka Astronomickému ústavu SAV. Na vytvorenie videa bolo potrebné nasnímať viac ako 12000 fotografií.“

Odporúčame