Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

SLOVENSKO JE PRIMA: Boli sme sa pozrieť na jediný kamenný vodopád v strednej Európe

  • JK

Navštívili sme národnú prírodnú rezerváciu Šomoška na juhu Slovenska

Národná prírodná rezervácia Šomoška v okrese Lučenec ponúka okrem krásnych výhľadov aj dva unikáty stredoeurópskeho významu. Nachádza sa tu kamenný vodopád, ktorý v strednej Európe nikde inde nenájdete. Vznikol pomalým tuhnutím lávy.




O pár metrov vyššie sa pred nami zjavil aj hrad Šomoška.
Na jeho výstavbu sa použil práve bazalt zo spomínaného vodopádu. Hrad ponúka krásne výhľady, ale aj miesta na oddych – v jeho areáli sa nachádza viacero lavičiek.



Do rezervácie sa dostanete za symbolický poplatok. Aj vďaka nemu je celá rezervácia udržiavaná v dobrej kondícii. Okrem spomínaných lavičiek na ceste k hradu nájdete aj smetné koše či množstvo náučných tabúľ. Dočítali sme sa na nich o faune a flóre lesa či o vzniku jednotlivých objektov. Po ceste k hradu sme dokonca stretli mnoho jašteríc – obzvlášť salamandry škvrnité.

Výlet do národnej rezervácie Šomoška hodnotíme veľmi pozitívne. Je ideálny aj pre rodiny s deťmi. Pred vstupom sa nachádza viacero ohnísk či detské ihrisko. Všade inde však platí 5. stupeň ochrany. 


Svoje tipy na originálne a neopozerané miesta Slovenska, o ktorých by sme mali určite vedieť, nám môžete posielať na [email protected]


VYPOČUJTE SI REPORTÁŽ

Fun Play

Kamenný vodopád a hrad Šomoška by sa mali nachádzať niekde tu

Odporúčame