Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

BUBA BLOG: Šibe nám už úplne. Doslovne a obom!

  • Buba

Mišo už asi dva týždne prechádza veľmi čudným obdobím, že si niekoľkokrát do dňa poviem: “Toto je môj Mišo? Vymenil mi niekto dieťa?!”

S deťmi na ulici vyrastá, pozná sa s nimi, má ich rád a nemá s nimi žiadne konflikty ani problémy. Ale teraz na ne reaguje tak nejak extrémne emotívne.

Keď mu suseda, ktorá má rok (!), chce zobrať hračku (nevie ešte rozprávať a jednoducho mu ju vezme z ruky), Mišo sa rozbehne, schová sa a tam začne zúfalo plakať. Na moju otázku, “Čo sa stalo?” odpovie: “Ona mi chcela zobrať hračku!” A to je celé. Nič hrozné sa nestalo.

Alebo kamarát David sa ho opýtal, či by si mohol na jeden deň požičať na dvor Mišov bager. A Mišo už letel cez celú ulicu schovať sa do nášho dvora a tam plakal.

A viete prečo? Lebo on je taký dobráčik, že on tú hračku vlastne požičať nechce, ale bojí sa to povedať nahlas, aby nenahneval kamaráta.

Takže máme pekne krásne zas vysvetľovacie obdobie, že keď sa mu niečo nepáči, stačí to povedať. Nemusí požičiavať hračky, keď nechce alebo keď sa s nimi práve hrá, stačí to kamarátovi pekne vysvetliť. Alebo stačí povedať: “Teraz sa hrám ja, požičiam ti o chvíľku.”

Neuveriteľné sledovať, akými fázami ten detský mozog a jeho osobnosť prechádza.


Zato doma toho dobráčika v sebe niekde potlačí a mňa vie celkom potrápiť. Mne sa nebojí povedať NIE, aj hlas vie na mňa pekne zvýšiť. A ja, prchký to človek, ktorý najprv povie, až potom premýšľa, mu to vraciam rovnako. Krikom.

A jasné, že o sekundu na to mám výčitku svedomia a hnevám sa, že som sa nechala vytočiť.

Vidím, že toto je ale moja chyba. Cítim, že som nervózna, rýchlo vybuchnem, veľa sa hnevám a veľa kričím. A hlavne, vidím to aj na rukách, vracia sa mi ekzém - ako vždy, keď mám nedobré nastavenie v hlave.

Takže zas otváram svoju jedinú “múdru knihu o výchove”, ktorú mám doma a po ktorej siaham naozaj len vtedy, keď som úplne stratená. A opäť nič svetoborné v nej neradia, iba pár tipov, ako sa opäť naladiť na svoje dieťa a spojiť sa s ním, lebo nás potrebuje a ja som jemne odbočila z cesty. A musím sa vrátiť k nemu a on ku mne.

Murko môj malý, tak ako veľmi ho ľúbim, tak veľmi ma vie vytočiť!
Sebaovládanie a trpezlivosť budem musieť trénovať asi do konca života.

V sobotu má ale narodeniny, začnem deň asi nejakou meditáciou, aby som mu ako darček nedala 140 decibelov kriku.


Lubica “Buba” Lettrichova

Odporúčame