Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Majo natočil krásne časozberné video preletov kométy NEOWISE nad Slovenskom

  • DC

Hlavnou astronomickou udalosťou minulého mesiaca bola mimoriadne jasná kométa C/2020 F3 NEOWISE.

Aj na Slovensku sme mohli tento krásny jav sledovať voľným okom a mnohí ľudia túto možnosť neprepásli. Jedným z nich bol aj talentovaný slovenský fotograf Majo Chudý, ktorý kométu zachytil na mnohých miestach a natočil tak krásne časozberné video, ku ktorému nám napísal: 

"Prvý krát som sa vybral fotografovať kométu do Nízkych Tatier, no bohužiaľ sa mi po ceste pokazilo auto a tak som sa musel vrátiť domov. Skúsil som to teda doma na záhrade dna 12.7. Na oblohe bolo zopár malých obláčikov a ja som skúšal prvýkrát nájsť kométu. Neúspešne som ju hľadal asi pol hodinu. Už som si myslel, že asi nebude dostatočne viditeľná. V tom sa ukázala spoza mraku vo svojej plnej kráse. Na priehrade boleráz to bolo samé prekvapenie. Kométa už síce bola 20.7. o čosi menej viditeľná a tak sa ukázala až po zotmení. Po chvíli však začala preblikávať obloha a v pozadí na fotkách sa ukázala búrka, ktorá bola až za Brnom. Ako bonus mi do toho vletel meteor (bolid), ktorý zanechal na hľadane zaujímavý odraz.

Kométu som fotografoval v Nitre na kalvárii, na Čachtickom hrade, na Veľkej Javorine, na priehrade Boleráz a vo všetkých prípadoch (okrem doma v záhrade) tam bolo viacero ľudí, ktorí sa snažili si kométu zvečniť na svoj fotoaparát."

Odporúčame