Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Petra Sečkárová: "Štýl čapovania môže ovplyvniť charakter a chuť piva a peny"

  • JK

Majsterka v čapovaní Petra Sečkárov a členky hnutia Slowfood Anetta Vaculíková a Petra Molnárová hostkami u Šarkana.

Pivo poznáme po tisícročia, pili ho už naši predkovia. Teraz tomu nie je inak. V rôznych kútoch sveta sa však preferuje iný spôsob čapovania. Ako porozprávala majsterka v čapovaní, Petra Sečkárová, na Slovensku je obľúbená hladinka, kedy sa najprv načapuje krémová pena a následne pivo. V Británii sú zvyknutí na čochtan – rezké, horkejšie pivo, na ktoré sa pena dočapuje nakoniec. Tento spôsob sa však využíva z hygienických dôvodov. Kohútík sa totiž nesmie dotknúť načapovaného piva. 

Niekedy sme kupovali všetky výrobky v obchodoch, teraz sa ich mnoho domácností snaží vyrobiť svojpomocne. Denno denne si môžeme dohľadať návody ako kváskovať a piecť z kvásku, ako vyrobiť chutný domáci džem či rastlinné mlieko. Ako ozrejmili členky hnutia Slowfood Anetta Vaculíková a Petra Molnárová ak chcete začať pestovať pre seba bez chémie a v malom, mali by ste sa radšej spoliehať na tých, ktorí sa tomu venujú naplno. Lokálni farmári či poľnohospodári sú zárukou kvality, majú viac skúseností a v prípade škôd menšie straty. 

Odporúčame