Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Od premiéry Perinbaby uplynulo 35 rokov. Obľúbená slovenská rozprávka získala vo svete mnoho ocenení

  • DC

Slovenskú rozprávku, ktorej v Benátkach udelili aj platinovú plaketu televízie RAI, si Taliani zamilovali na dlhé desaťročia.

Od svetovej premiéry legendárnej Perinbaby Juraja Jakubiska v Benátkach uplynulo 35 rokov. Kým v Československu sa o veľkolepej premiére rozprávky na benátskom filmovom festivale nehovorilo a nepísalo, jej režisér sa v Taliansku už vtedy tešil veľkej popularite. Predtým totiž ponúkol talianskemu publiku dve svoje snímky. "O prvú moju senzáciu v Benátkach sa postarali Zbehovia a pútnici, písali sa vtedy 60. roky. Neskôr som uspel s Tisícročnou včelou, a tak ma talianski novinári v roku 1985 už dôverne oslovovali krstným menom," priblížil Jakubisko s tým, že sa o to zaslúžil aj samotný Federico Fellini: "Spriatelil som sa s ním natoľko, že ma jeden z najväčších tvorcov svetovej kinematografie považoval za brata a často ma u seba hostil."

Keďže Jakubiskova tvorba nebola organizátorom benátskeho festivalu neznáma, šancu dostal aj v roku 1985 práve s rozprávkou Perinbaba. Tá na festivale získala napríklad Osobitné uznanie Sergia Trassatiho. Dôvod na oslavu však mala aj hlavná predstaviteľka Perinbaby, Giulietta Masina. "Naša rozprávka bola jej veľkým návratom na strieborné plátno po 20 rokoch, a tak si festival patrične užívala. Perinbaba bola premietaná v slovenskom znení, no niektorí novinári si mysleli, že hlas Evy Krížikovej patrí práve Giuliette, keďže boli veľmi podobné. Na otázku, či bolo ťažké naučiť sa po slovensky, bez zaváhania a s úsmevom odpovedala: Je to ľahký jazyk, za týždeň sa ho naučíte tak ako ja," spomína režisér.

Zdroj: Facebook

Rozprávku, ktorej v Benátkach udelili aj platinovú plaketu televízie RAI, si Taliani zamilovali na dlhé desaťročia, sledujú ju tam dodnes. Medzi cenami, ktoré získala, je aj vatikánska Gondola a mnohé ďalšie. "Spolu je to viac ako desať ocenení z filmových festivalov po celom svete. Dokonca i z miest, ktoré som osobne vôbec nenavštívil, napríklad až z ďalekého Buenos Aires," vymenúva Jakubisko. Jeho Perinbaba sa veľkej obľube teší aj v Nemecku, kde sa tiež spája s Vianocami. Podľa režiséra za to môže najmä prapôvodný námet v rozprávke bratov Grimmovcov a tiež herec, ktorý stvárnil Jakubka – Nemec Tobias Hoesl.

Aj koprodukcia so zahraničnými tvorcami dostala Jakubiska s Perinbabou na svetové filmové festivaly. O niekoľko desaťročí sa o rozprávku slovenského režiséra začal zaujímať aj Broadway. Muzikál mal dokonca režírovať samotný Jakubisko, no pre práce na veľkofilme Bathory ponuku odmietol. S odstupom času maestro tvrdí, že život mu Perinbaba zmenila dlhé roky po slávnostnej premiére v Benátkach. "Diváci mi veľmi často písali listy, aby som nakrútil pokračovanie Perinbaby. Žiaľ, Giulietta Masina už nebola na našom svete. Nemohol som im vyhovieť, keďže som si nedokázal predstaviť, že by ju mala stvárniť iná herečka. Našťastie, súčasné technológie mi môj názor pomohli zmeniť. Preto prichádzam s novým príbehom, s rozprávkou 21. storočia – Perinbaba a dva svety, ktorá vráti nám všetkým aj milovanú Giuliettu Masinu," dodal režisér. Premiéra snímky je plánovaná na 3. december.

“Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.”

Odporúčame