Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Sicílske mestečko ponúka domy za 1 euro! Chce tak prilákať ľudí a vrátiť mestu život

  • DC

Malebné mesto na Sicílii draží domy v akcii len za jedno euro. Chce takto bojovať proti vyľudňovaniu.

Salemi je mesto na juhozápade Sicílie v Taliansku, obklopené vinicami a olivovými hájmi. Domy sú obklopené starobylými hradbami zo 16-teho storočia a atmosféra je priam idylická, napriek tomu mestečko bojuje s veľkým problémom - vyľudňovaním.

Po zemetrasení v roku 1968 zo Salemi utieklo viac ako 4000 obyvateľov a čísla osídlenia i naďalej klesajú. Mesto preto prišlo s lákavým nápadom - opustené domy predáva v aukcii od 1 eura. Všetky budovy patria mestu, čo vraj urýchľuje predaj a znižuje byrokraciu. V priebehu budúceho mesiaca tak bude v dražbe niekoľko desiatok domov so začiatočnou cenou 1 €, ďalšie stovky budú potenciálne na obzore.

Zrealizovať tento nápad však nebolo vôbec jednoduché: „Bol to dlhý proces. Nielenže sme vykonali dôkladné údržbárske práce na zaistenie rizikových oblastí, ale tiež sme museli mnohé staré nehnuteľnosti zrenovovať. Momentálne už je všetko pripravené, ale chceli sme počkať, aby sme videli, ako sa vyvinie núdzová situácia ohľadom koronavírusu,“ prezradil starosta mesta Domenico Venuti. V Salemi je aktuálne okolo 30 pozitívnych prípadov z 11 000 obyvateľov.

Potenciálny kupca musí predložiť plán renovácie, ktorý ilustruje skutočný záujem a dokázať tak, že sa nechce na nehnuteľnosti iba rýchlo obohatiť len pre to, že je lacná. Fotografie a podrobnosti,týkajúce sa každého domu ako aj formuláre žiadostí, budú k dispozícii na webovej stránke mestského zastupiteľstva.

Odporúčame