Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

BUBA BLOG: Mám 34 a naučila som sa bežať

  • Buba

Tento týždeň sme mali viackrát prvýkrát.


1. Mišo bol prvýkrát v škôlke od 7:00-16:30

Áno, je to príšerne dlho, ale skôr pre mňa ako pre neho. Doteraz chodieval od 8:00-15:00, lebo som nemala ešte pevnú pracovnú dobu. Od budúceho týždňa ju mať budem, tak som chcela už teraz vidieť, či si Mišo vôbec všimne, že je v škôlke dlhšie.
Ráno sám vstáva o 6:00, takže s nejakým budíkom problém nemáme.(Teda, ja problém mám, ale nemám veľmi na výber, Mišo sám do škôlky ešte nedôjde.)
Zvolila som na neho takú (svinskú) taktiku. Tým, že na ulici sa hráva so staršími deťmi, väčšinou býva vo všetkom posledný. Posledný v behu, posledný v pretekoch na bicykloch, kolobežkách. Darmo mu vysvetľujem, že nevadí, keď teraz ešte nepredbehne 8-ročného chlapca. Býva z toho málinko smutný, preto vždy, keď sa mu niekde v niečom a s niekým podarí vyhrať, sú to pre neho malé Vianoce.
A tak trochu som tieto jeho pocity využila a povedala mu, že ak chce, môže byť v škôlke úplne prvý. (Neviem, možno by ma nejaký detský psychológ za toto hnal, ale robím, ako viem. Resp. neviem.)
Jój, viac mu nebolo treba a tak ma hnal ráno do auta, že už 6:50 sme čakali v aute pred škôlkou a keď odomkli dvere, ešte si aj pobehol.
Tešil sa najviac, že je v triede prvý, že má pani učiteľku na chvíľku pre seba a že si môže vybrať hračku, akú chce, pretože sú všetky ešte voľné. A vítal postupne prichádzajúce deti, to ho vraj bavilo najviac.
Keď som po neho potom prišla, nakukla som do triedy a videla, ako tancuje s učiteľkou a ďalšími tromi deťmi. Hneď, ako ma uvidel, rozplakal sa, že ešte nechce ísť domov, že ešte nedotancoval.
Nesmierne som hrdá na neho. Predbehol akékoľvek moje očakávania.

1. Naučila som sa bežať!

Je veľa vecí, ktoré neviem. Ale ak niečo naozaj že neviem, je to beh. Naozaj neviem bežať. Pravou nohou robím zvláštny oblúk a väčinou si pravou nohou podkopnem ľavú. Z 12-minútovky na telesnej som sa vždy zo stresu pogrciavala už dva dni dopredu.
Keď som mala pobehnúť za autobusom, radšej som si počkala vždy na ďalší, aj tak by som sa len zbytočne natiahla na ceste.
Ale vždy ma to veľmi lákalo, vedieť bežať. Mne sa o tom od dieťaťa dokonca aj niekedy sníva. V tom sne iba bežím, neviem kde som a kam bežím, ale bežím a s ľahkosťou!
Skúšam to, skúšam, po 10 minútach ma väčšinou pichá v boku, tep v hlave mám taký, že niekedy neviem, či to nie je nejaká príhoda, vždy chytím do nohy alebo inej časti tela nejaký smrteľný kŕč a končím.
Ja mám dokonca dva roky doma aj bežecký pás, lebo s tou mojou šmatlavou technikou sa extrémne hanbím bežať niekde vonku, aby ma náhodou niekto nevidel. Ale skúšam to, stále to skúšam a tento týždeň sa stal zázrak!
Včera som úplne v pohode zabehla 4 km a dnes 5 km!!! V kuse! Bez zastavenia! Bez infarktu, bez pádu, nez väčšieho problému a dokonca ma to aj bavilo! Neodrátavala som ani sekundy, ani metre.
Čas, tempo a technika asi na úplnú hanbu, ale aj tak! Stále žijem, takže v mojom živote veľký úspech. Mám 34 rokov a naučila som sa (trochu) behať!
O 5 rokov naberiem odvahu a z pásu hádam vyleziem aj vonku. A o 20 rokov dám polmaratón! A o 30 rokov budem oficiálne najstaršia účastníčka maratónu!


1. Moja 90-ročná babina ide ráno na covid test

Nemusí, ale chce. Lebo sa niekedy už chceme aj vidieť. My na testy pôjdeme, tak pôjde aj ona. Lebo sa o ňu stará naša teta, ktorá je pozitívna. Lebo teta sa stretla iba so svojou dcérou, ktorá je pozitívna.
A keď sa teraz stretávame iba s tým jedným a ten jeden iba s tým a ten iba s tým a ten iba s tými dvoma a tí dvaja iba s tými ďalšími, môže to dopadnúť presne takto.
Že moja babina, ktorá nikam nechodí a s nikým sa nestretáva, my k nej teraz tiež nechodíme, len jej voláme, je takto zbytočne ohrozená.
Inak je stále fit, hlava jej funguje tak, že keď sa jej spýtate na Tour de France, je schopná vám ešte aj vymenovať cyklistov jednotlivých tímov. A vraj sa vôbec nebojí a na ten test je zvedavá, je rada súčasťou aktuálnych vecí, a sama sa smeje, že ešte na jej starobu zažije takéto vzrúšo, ktoré by pred pár rokmi bolo pre ňu úplné scifi.
Ja len dúfam, že bude fit.
Ale keď jedna múdra 90-ročná žena to celé berie takto pekne zodpovedne a pozitívne, normálne by mohla ísť vzorom niektorým večným dudrošom, ktorí dudrú iba z princípu.

Neskromne hovorím, že tento týždeň nám ide karta. Lebo chceme, aby išla.

Zdroj: Buba

Lubica “Buba” Lettrichova

Odporúčame