Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Slovom roka 2020 je LOCKDOWN. Pomôž Sajfovi nájsť slovenské slovo tohto roka

  • DC

Slovo "lockdown" bolo tento rok použité 250-tisíckrát, Preto sa stalo svetovým slovom roka. Náš Sajfa sa však rozhodol, že nájde SLOVENSLĚ SLOVO ROKA. Svoj tip napíš nižšie.

Slovom roku 2020 sa podľa slovníka Collins English Dictionary stal "lockdown". Zhodla sa na tom skupina lexikografov a editorov tohto slovníka, ktorí študujú vývoj anglického jazyka. Helen Newsteadová, konzultantka jazykového obsahu v Collins English Dictionary, uviedla, že lexikografi zaznamenali v roku 2020 viac ako 250.000 použití slova "lockdown", pričom v roku 2019 bolo takýchto prípadov len okolo 4000.

"Jazyk odráža svet okolo nás a v roku 2020 dominuje globálna pandémia," píše sa v Newsteadovej vyhlásení. Objasňuje v ňom, že jazykovedci "ako slovo roka vybrali 'lockdown', pretože sumarizuje skúsenosti zdieľané miliardami ľudí, ktorí museli kvôli obmedzovaniu šírenia koronavírusu (SARS-CoV-2) obmedziť svoj každodenný život".


Zdroj: TASR


V zozname desiatich "top slov" roku 2020 ich je až šesť spojených s koronakrízou: v zozname figuruje aj "coronavirus" (koronavírus), "self isolate" (samoizolácia; utiahnutie sa do karantény v prípade, že je obava, že sa človek nakazil chorobou COVID-19); "social distancing" (zachovávanie primeraného odstupu od ľudí); "key worker" (zamestnanec považovaný za dôležitého pre zabezpečenie fungovania štátu/spoločnosti); "furlough" (nútené voľno).

Do užšieho zoznamu slov roka 2020 vypracúvaného editormi slovníka Collins English Dictionary sa dostal aj termín "TikToker" - podľa definície ide o "osobu, ktorá pravidelne zdieľa alebo sa zobrazuje vo videách na sieti TikTok", aplikácii na zdieľanie videí.

Tejto téme sa včera pozrel na kĺb aj náš Sajfa. Venoval sa jej nie len vo vysielaní ale i na Facebooku, kde oficiálne vyhlásil anketu o slovenské slova roka 2020 a vás poprosil o Vaše návrhy. Rezonovali slová ako koronavírus, Matovič, negativny a rúško.

“Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.”

Odporúčame