Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Nad východným Slovenskom sa odohral vzácny úkaz, ktorý trval zlomok sekundy. Petrovi sa ho podarilo odfotiť

  • DC

Nad východným Slovenskom sa pred Mesiacom objavila kozmická stanica. Počasie prialo a tak sa Petrovi podarilo tento úkaz zachytiť!

Neuplynuli ani dva dni od úspechu fotografa Tomáša Slovinského v NASA a máme tu ďalšiu veľmi vzácnu astronomickú zaležitosť.

V utorok 26. januára 2021 krátko po pol deviatej večer sa v úzkom páse na východnom Slovensku dal pozorovať prchavý úkaz: Pred Mesiacom sa objavila tmavá silueta Medzinárodnej kozmickej stanice ISS. Úkaz, ktorý trval len 68 stotín sekundy, sa odohral za pomerne vzácnych podmienok, pretože kozmická stanica bola voči zemskému povrchu pomerne blízko, a teda uhlovo už pomerne veľká. Zo Záhradného pri Prešove ho zachytil astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

Detailný pohľad na kozmickú stanicu pred Mesiacom. Prelet trval iba 68 stotín sekundy. Foto: Petr Horálek.

V prípade tohto úkazu išlo o náročné pozorovanie. Kozmická stanica totiž nebola na oblohe vidieť, nachádzala sa už v zemskom tieni. Jediný moment, kedy sa teda na chvíľočku ukázala, bol v protisvetle jasného Mesiaca, kde sa objavila jej silueta proti (takmer) splnu. Aby sa úkaz podarilo úspešne zaznamenať, bolo nutné precízne ustanoviť fotografickú montáž, na nej umiestniť fotoaparát s teleobjektívom o ohniskovej vzdialenosti 1,1 metra a podľa družicami synchronizovaného času na sekundu presne spustiť sekvenčné snímanie. Pretože samotný prelet trval iba 68 stotín sekundy, úplne precízne načasovanie tu hralo zásadnú úlohu.

Aparatúra nastavená na fotografovanie preletu kozmickej stanice pred Mesiacom. Vďaka uhlovej veľkosti stanice nebolo treba veľkého ďalekohľadu, iba teleobjektív. Foto: Petr Horálek.

Prelet ISS pred Mesiacom 26. januára 2021 nad východným Slovenskom bol navyše v niekoľkých ohľadoch vzácny. Po prvé išlo o zimný prelet, teda v čase, keď sa Mesiac v tuzemsku dostáva najvyššie nad obzor a stanicu počas úkazu delí od pozorovateľa už prakticky najmenšia možná vzdialenosť. Čím bližšie k nadhlavníku k úkazu dôjde, tým bližšie sa kozmická stanica nachádza a tým je jej silueta väčšia. Takéto situácie sa ponúkajú len v obdobiach okolo zimných splnov od konca novembra do konca januára. Počas tohto preletu bola kozmická stanica 492,6 km ďaleko a dosahovala uhlovú veľkosť 56,1 ", čo je len o nejakých 11 percent menej, čo môže na našej oblohe dosiahnuť pri najmenšej vzdialenosti. Po druhé - práve v súvislosti s blížiacim sa splnom (ktorý nastane 28. januára) - sa silueta kozmickej stanice krásne honosila solárnymi panelmi, ktoré sú natočené k Slnku. Pokiaľ dôjde k preletu okolo splnu, je osvetlená časť Mesiaca, tak aj panely kozmickej stanice natočené priamo k pozorovateľovi a nie "bokom". Takéto vzácne podmienky nastávajú na česko-slovenskom území približne 3x-5x do roka s tým, že veľmi často je na vytúženom páse pozorovateľnosti nepriaznivé počasie. Podobný úkaz sa teda za posledné roky pozorovať nepodarilo.

Sekvencia preletu kozmické stanice pred Mesiacom 26. januára 2021. Foto: Petr Horálek.

Úspešné pozorovanie prebehlo zo Záhradného pri Prešove, na poli pri križovatke ulíc Záhradná a Cintorínska, kde prechádzala centrálna línia úkazu. Prelet sa odohral presne v 20:30:19, kedy Mesiac dosahoval výšku 58,8 °, teda dve tretiny výšky od horizontu k nadhlavníku. Vďaka veľkému šťastiu na počasie (vyjasnilo sa dve hodiny pred úkazom a jasno zostalo ešte asi pol hodiny po ňom). Bolo možné zachytiť ako samotnú stanicu, tak samozrejme aj členitý povrch nášho kozmického suseda v krásnej kvalite.

Odporúčame