Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Rover "Perserverance" pristál na Marse. Jeho systémy a vylepšenia už používajú v medicíne aj pri výrobe piva.

  • Kava

Vesmírna fyzička Michaela Brchelová o novej misii NASA a čo nám to prinesie a prinieslo. Veľmi dobré veci, vypočuj si rozhovor.

NASA je späť na Marse! Pristávanie nového roveru "Perserverance" sledovali milióny v priamom prenose a my sme neboli výnimkou. 

Dnes sme sa v Rannej šou spojili s Michaelou Brchelovou. Je vesmírnou fyzičkou a momentálne pôsobí na belgickej univerzite KU Leuven, na oddelení fyziky plazmy. "Tento rover má technológie, ktoré sa s tými predchádzajúcimi nedajú porovnať. Teraz sa naozaj sústredíme na hľadanie stôp života a možnú kolonizáciu, čo predtým nebolo," hovorí Michaela. 

Už vývoj technológii pre rover pomohli vylepšiť bežný život"Je tam ultrafialový systém na detekciu organických látok, ktorý sa už využíva v medicíne na detekciu infekcií v ranách. Vedeli sme to aj predtým, ale prístroje boli veľké a drahé. Vylepšiť sa to podarilo vďaka NASA. A druhá vychytávka je "bublinkovač piva" pre malé pivárne. Technológie, ktoré sa nato používali sú veľmi drahé a dovoliť si to mohli len veľké pivovary. Rover má nástroj premeny CO2 na kyslík a práve na základe tohto systému, ktorý je na Marse sa vyvinuli systémy, ktoré sú dostupné aj pre menšie pivovary."

Vypočujte si rozhovor Mišky s Marcelom v Rannej šou: 

Fun Play

Odporúčame