Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

BUBA BLOG: Detská práca

  • Buba

Je zakázaná. Ale nie u nás. Sme v období, kedy začínam byť celkom prísna a trvám na niektorých veciach.

Mišo má dar - po dvoch hodinách, kedy sa s ním hrám s autíčkami, mi povie: “Mama, ty sa so mnou vôbec nechceš hrať a furt niečo robíš!”

Tlaky mi vyletia až na povalu a v momente Miša začínam úkolovať:

  1. “Miško, pohraj sa chvíľu sám, idem navariť. “ - “Ty sa so mnou vôbec nechceš hrať!” A už to ide. “Tak poď variť so mnou.” -“Nie! Chcem sa hrať! S tebou!” Minulý víkend som vyklepala rezeň iba Bohušovi, ktorý bol v robote, Mišo si svoj vyklepal a obalil sám.

  2. “Miško, pohraj sa chvíľu sám, idem zapnúť práčku a sušičku.” -“Ty sa so mnou vôbec nechceš hrať!” Oprala som iba naše veci, Miško si musel vyriešiť svoje. Keď hodil do práčky piate tepláčky, povedal: “Och, to je ťažká práca.”

  3. “Miško, pohraj sa chvíľu sám, idem skladať bielizeň. “ -“Ty sa so mnou vôbec nechceš hrať!” Pán si musí svoje veci poskladať sám (s mojou pomocou, samozrejme) a sám si to aj musí uložiť do skrine.

Asi úplne obyčajné montessori. Akurát u nás to neprebieha veselou a hravou formou, lebo Mišo sa do toho teda nehrnie. Ale odmietam mať doma malého človeka, ktorý mi povie: “Mama, podaj mi vodu!”, keď ju má pred sebou na stole.

A odmietam robiť tieto veci po nociach, aby bol malý človek spokojný. Asi by ma to celé tak nevytáčalo, keby to nebolo voči mne nespravodlivé. Hrám sa s ním nonstop niekoľko hodín a keď chcem alebo potrebujem robiť na hodinu niečo iné, pán sa nahnevá, “že sa s ním nechcem hrať.”

Ako naučiť dieťa samostatnosti? Je to veľmi dlhý proces? Asi potrebujem nejakú literatúru na toto. Lebo toto u nás naozaj zlyháva.

Ale pomaly asi začína chápať, o čo mi ide. Veľmi ma bolel chrbát a fakt som sa potrebovala ponaťahovať a zacvičiť si. Rozložila som karimatku sebe aj jemu a pridal sa. Chvíľu cvičil so mnou, chvíľu sa odišiel hrať do izby, potom sa znovu vrátil a cvičil so mnou. To som považovala za malý zázrak. Celkovo mám problém so zvládaním jeho tvrdohlavosti. (Lebo som rovnaká.) Buď sa bude robiť, čo on chce, alebo je krik z jeho strany. A potom, logicky, aj z mojej. A naozaj som niekedy spotená už len z toho, ako sa ho snažím ku všetkému namotivovať.

Zdroj: Buba

Alebo si mám robiť svoje a chvíľu ho ignorovať? Nech si na hodinu poradí aj sám bezo mňa? Normálne mám dilemu, ktorá cesta je pre nás tá lepšia. 

Aj Vaše deti sa chcú s Vami hrať 24/7? Mamy, poďte, kričte, hovorte, dajte rady a tipy. Pýtam si ich!

Lubica “Buba” Lettrichova

Odporúčame