Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Kristián a Michal vytvárajú unikátne fotografie rôznych miest Slovenska, v ktorých spájajú minulosť s prítomnosťou

  • DC

"Naším primárnym cieľom je ukázať mladým ľuďom miesta, po ktorých denne chodia a ani len netušia čo sa tam kedysi odohrávalo. Tým skoršie narodeným chceme zas pripomenúť ich detstvo a mladosť."

Račianske mýto Bratislava/zdroj foto: hiroas.sk

Kristián Majzlan a Michal Pavlov sú dvaja mladí talentovaní chalani, ktorí okrem toho, že majú svoju vlastnú reklamku, vytvorili unikátny projekt s názvom "Minulosť je dnes". V ňom spájajú súčasnosť a minulosť do jedného celku a prostredníctvom fotografií ťa vezmú na cestu späť v čase. Trebárs do ulíc Bratislavy, po ktorých možno kráčaš každý deň, no nikdy si nepomyslel na to, čo sa tam kedysi udialo. Viac už samotní autori projektu:

"Prostredníctvom tohto projektu, chceme ukázať najmä mladým ľudom, ako žili naši predkovia v dobe bez sociálnych sietí, internetu, mobilov, televízie a inej modernej techniky. V dobe, keď sa celý marketing točil najmä okolo lokálnych podnikov a remeselníkov, ktorí postupom času vymizli."

Bratislava/zdroj foto: hiroas.sk

"Náš projekt začal v Bratislave, kde sme zamerali na Staré Mesto, neskôr sme sa vrátili do našich študentských čias - do Trnavy a následne sme sa rozhodli vytvoriť zatiaľ najväčšiu časť projektu - Stratené dedičstvo, ktorou sme chceli upozorniť najmä na schátrané kaštiele a zámky na celom Slovensku."

Trnava/zdroj foto: hiroas.sk

"Najnovšiu časť projektu sme zamerali opäť na okolie Bratislavy a vytvorili tak Spomienky na socializmus. Túto politicky ťažšiu tému sme sa snažili poňať objektívne a ukázať tienisté, ale aj svetlé stránky. Zamerali sme sa napríklad na obľúbené podniky v Bratislave, ako mliečny bar a cukráreň, kde boli (vraj) najlepšie koláče, ale zároveň sme ukázali aj vpád vojsk do Československa v roku 1968 a priniesli aj príbeh mladého páru, ktorý úspešne prešiel cez hranice, aj keď na nich vystrelili viac ako 100-krát."


Bratislava/zdroj foto: hiroas.sk

"Pri samotných fotografiach si dávame veľmi záležať na tom, aby vytvárali akoby jeden celok. Vytvorenie jednej časti nám trvá približne 1-2 mesiace, so všetkým. Zháňanie historických fotografií, komunikácia s múzeami a inštitúciami, zisťovanie informácií o miestach, cestovanie, fotografovanie, postprodukcia a následná finálna úprava a dotvorenie textov. Projekty nie sú financované žiadnou treťou stranou a ich cieľ je najmä nostalgicky, edukatívny a častokrát upozorňujúci. Ku každej fotografii sa snažíme priniesť jedinečný príbeh, legendu, zaujímavosť či fakt, vďaka čomu vťahujeme diváka do histórie nielen vizuálne."

Trnava/zdroj foto: hiroas.sk


Rusovce/zdroj foto: hiroas.sk
Radošina/zdroj foto: hiroas.sk
Horné Semerovce/zdroj foto: hiroas.sk
Odporúčame