Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Pivo nafotené pod mikroskopom – výsledné fotky vyrážajú dych a sú hotovými umeleckými dielami

  • Tento článok vám prináša Kaltenecker.

Unikátny experiment premenil pivo na umelecké diela. Keď takto vyzerá, ako asi chutí?

Vedeli ste, že kvapka piva môže pripomínať kubistické či dadaistické formy? Pretože my nie. A tak sme sa šli na vlastné oči presvedčiť a s mikrofónom a foťákom v ruke sme navštívili výstavu „Tak vyzerá chuť“. Tú má na svedomí remeselný pivovar Kaltenecker, ktorý sa odhodlal k zaujímavému experimentu. Dvanásť svojich pivných špeciálov dal pod mikroskop a s pomocou objektívu amerického fotografa Justina Zolla prvýkrát odhalil unikátne štruktúry piva.

Keď sme prišli na výstavu do bratislavského obchodného centra Eurovea, neverili sme vlastným očiam. Pred nami stálo dvanásť úchvatných obrazov. Bolo ťažké uveriť, že za týmito pestrofarebnými abstraktnými tvarmi sa naozaj ukrýva pivo. A tak sme sa na dojmy z výsledného efektu spýtali obchodného riaditeľa Kalteneckeru, Petra Gajdoša: "Nevedel som si predstaviť, ako to bude vyzerať. Pivo je žltkastá tekutina s bublinkami, nečakal som žiadne farby. Keď som však uvidel výsledok, popravde mi prvá napadla otázka, kto to tam efektami dorobil. Až keď som videl video, zachytávajúce proces vzniku obrazov, uveril som. Všetky odtiene kryštálov pod mikroskopom naozaj boli."


Samotný proces vzniku nám priblížil Štefan Hellvis Klučka, Art Director agentúry Effe. Podľa jeho slov zohrával kľúčovú úlohu najmä fotograf. Nie každý fotograf sa totiž venuje zachytávaniu kryštalických foriem. : "Fotografa, ktorý by to zvládol, sa nám podarilo nájsť až za oceánom. Na Slovensku podobnou technológiou disponuje len SAV, ale potrebovali sme skombinovať mikroskop s kvalitným fotoaparátom. Preto sme sa rozhodli poslať 12 pív do štúdia v New Yorku," povedal. Americký fotograf Justin Zoll sa špecializuje na tvorbu makrosnímok, ale ani on zatiaľ pivo odskúšané nemal.

To, či je vôbec pivo štruktúrou, ktorá môže vo výsledku ponúknuť niečo zaujímavé, nevedel ani creative director reklamnej agentúry Effe, Peter Rajčák. Výsledok ho nadchol: "Zaujímavé bolo, že príchute sa pod mikroskopom na seba vôbec neponášali. Či už karamelové slady alebo plody broskyne, všetko na obrazoch možno vidieť. Sme veľmi radi, že vďaka tejto unikátnej myšlienke sa dá vidieť to, čo pijeme."

Výsledkom experimentu je dvanásť unikátnych fotografií chutí pivných špeciálov Kaltenecker Atlantis, Autumn, Brokát, Fiesta, Hellboy, Husár, Jam Session, Kangaroo, Tokaj, Weizen či Yakima. Každý špeciál má svojho krstného rodiča. Napríklad krstným rodičom špeciálu Atlantis je režisér Nikita Slovák.



Presvedčili sme sa, že výstava „Tak vyzerá chuť“ zbúrala zaužívané stereotypy. Na jednom mieste sa  harmonicky snúbi zážitok z chuti piva so zážitkom vizuálnym a umeleckým. A keďže sme prišli autom a nemohli sme ochutnať, z výstavy sme odchádzali s otázkou, ktorú si určite položí každý jej návštevník: "Keď takto vyzerá, ako asi chutí?"  

Remeselný pivovar Kaltenecker navarí ročne až pätnásť pivných špeciálov a svetovú chuť im dodávajú chmele z celého sveta. Napríklad z Ameriky, kam vycestovali za fotografom, ktorý príchute ich piva zvečnil pomocou mikroskopu a fotoaparátu. Ako vyzerá pivná chuť si môžete pozrieť v obchodnom centre Eurovea.

Odporúčame