Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Od úmrtia grófa Pálffyho uplynulo 115 rokov. Múzeum Bojnice pri tejto príležitosti odhalí jeho vzácny portrét

  • DC

Vzácny obraz grófa Jána Pálffyho sa podarilo nájsť až v ďalekej Kanade. Vďaka Múzeu Bojnice sa vracia späť na Slovensko a ty môžeš vidieť jeho podobizeň exkluzívne v tomto článku.

Ján, toho mena štrnásty v rode Pálffy de Erdőd bol posledný mužský potomok pezinskej vetvy, posledný šľachtický majiteľ Bojnického zámku. Keď gróf zomrel 2. júna 1908 vo Viedni, svet sa rozlúčil s najbohatším občanom Rakúsko-Uhorskej monarchie a zároveň jedným z najvýznamnejších zberateľov európskeho formátu.

Zdroj: TS

Po jeho smrti sa jeho obrovská umelecká kolekcia, ktorej budovaniu venoval veľkú časť života,  sa rozpadla, skončila tak, že dedičia si časť zbierok nechali, časť prenechali štátu a ostatné predali konzorciu starožitníkov, ktoré potom zbierky rozpredávalo prostredníctvom dražieb, ale aj mimo nich.

Zdroj: TS

Ale predsa z tohto veľkého súboru zostali predmety, ktoré sú dnes roztrúsené nielen v slovenských inštitúciách, ale po celom svete. Vo väčších či menších súboroch ich obdivujú návštevníci a my stále dúfame, že na trhu so starožitnosťami sa časom vynoria ďalšie predmety z grófovej zbierky, ktoré obohatia verejné zbierky.

A práve tento prípad sa stal aj vlani, keď v galérii s umením, v ďalekej Kanade sme našli portrét grófa Jána Pálffyho, posledného šľachtického majiteľa Bojnického zámku. Bolo to neuveriteľné, pretože tento portrét pôvodne bol kedysi súčasťou portrétnej galérie Pálffyovcov a nachádzal sa v bojnickej zámockej Obrazárni.

Zdroj: TS


Samotný portrét má tvar oválneho medailónu, ktorý je osadený v iluzívnom obdĺžnikovom ráme s antickými motívmi. Portrét lemuje text: IOANNES E COMITIBVS PÁLFFY AB ERDŐD a tiež pás s motívom vajcovca. Iluzívna architektúra za portrétom má podobu portálu po stranách s dvomi pilastrami s kanelúrami, na pätkách a hlavicami s motívom vajcovca a štvorlístkov. V rímse je text: OMNIA CUM TEMPORE s triglifmi a kvapkami po stranách.

Autorom obrazu je známy nemecký maliar a profesor Akadémie výtvarných umení v Mníchove Karl Theodor von Piloty, (1826 – 1886).

Dnes, 2. júna, si pripomíname 115. výročie úmrtia grófa Jána Pálffyho. A práve pri tejto príležitosti sa v Bojniciach koná jedinečný program, ktorého súčasťou je aj slávnostné odhalenie spomínaného vzácneho portrétu grófa Pálffyho. Múzeum Bojnice si okrem toho pripravilo pre širokú verejnosť zaujímavý program. Výročie úmrtia posledného šľachtického majiteľa zámku si pripomínajú prostredníctvom prednášok, zádušnej omše a večerného koncertu.

Zdroj: TS
Odporúčame