Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Pozor na jarnú zeleninu

  • Redakcia

Na trhoviskách po celom Slovensku sa už veselo predávajú paradajky, papriky, reďkovky, alebo uhorky. Pozor však, ak si aj myslíte, že ide o takpovediac domácu zeleninu. Nemusí t...

Na trhoviskách po celom Slovensku sa už veselo predávajú paradajky, papriky, reďkovky, alebo uhorky. Pozor však, ak si aj myslíte, že ide o takpovediac domácu zeleninu. Nemusí to tak byť. V mnohých prípadoch je to tiež poriadny chemický výrobok. Klimatické podmienky totiž nie sú v tomto období vhodné na ich pestovanie, a tak mnohí pestovatelia používajú postreky, aby ich zelenina bola najkrajšia. Pritom dusičnany z postrekov môžu spôsobiť tráviace problémy, môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy či dokonca oslabiť imunitný systém.
 
Navyše každá zelenina obsahuje určité prirodzené množstvo dusičnanov. Existujú tri skupiny zeleniny podľa prirodzeného obsahu dusičnanov:
 
  1. s vysokým obsahom: hlávkový šalát, špenát, červená repa, reďkovka alebo kaleráb
  2. so stredným obsahom: kapusta, karfiol, mrkva, tekvica, cesnak či zemiaky
  3. s nízkym obsahom: cibuľa, paprika, paradajky, hrach, uhorky a kukurica
 
 Množstvo dusičnanov sa dá v zelenine znížiť, a to napríklad varením. Tým že zeleninu uvaríte, znížite množstvo dusičnanov až o 30 percent. Bohužiaľ stratí sa aj veľa vitamínu C. Ďalej napríklad zemiaky varte radšej bezšupiek, ktoré obsahujú najviac dusičnanov. Dojčatám pri príprave mrkvového odvaru odstráňte stredovú časť mrkvy!Táto obsahuje oveľa viac dusičnanov ako ostatná časť mrkvy. No a pri spracovávaní surového špenátu odstráňte stopky.

Odporúčame