Pozor na jarnú zeleninu
Na trhoviskách po celom Slovensku sa už veselo predávajú paradajky, papriky, reďkovky, alebo uhorky. Pozor však, ak si aj myslíte, že ide o takpovediac domácu zeleninu. Nemusí t...
Na trhoviskách po celom Slovensku sa už veselo predávajú paradajky, papriky, reďkovky, alebo uhorky. Pozor však, ak si aj myslíte, že ide o takpovediac domácu zeleninu. Nemusí to tak byť. V mnohých prípadoch je to tiež poriadny chemický výrobok. Klimatické podmienky totiž nie sú v tomto období vhodné na ich pestovanie, a tak mnohí pestovatelia používajú postreky, aby ich zelenina bola najkrajšia. Pritom dusičnany z postrekov môžu spôsobiť tráviace problémy, môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy či dokonca oslabiť imunitný systém.
Navyše každá zelenina obsahuje určité prirodzené množstvo dusičnanov. Existujú tri skupiny zeleniny podľa prirodzeného obsahu dusičnanov:
- s vysokým obsahom: hlávkový šalát, špenát, červená repa, reďkovka alebo kaleráb
- so stredným obsahom: kapusta, karfiol, mrkva, tekvica, cesnak či zemiaky
- s nízkym obsahom: cibuľa, paprika, paradajky, hrach, uhorky a kukurica

Odporúčame