Fun rádio

Playlist

hraných skladieb

×

{{ song.title }}

{{ song.author }}

{{ song.time }}

Lyrics

aktuálna pesnička

×
Aktuálny Live stream:
Fun streams

Uložiť článok

Ak si chceš pripnúť tento článok na svoju nástenku, prihlás sa do svojho profilu, alebo sa registruj a staň sa našim členom.

Bin Ládin je mŕtvy!

  • Redakcia

Americký prezident Obama oznámil, že majú mŕtve telo najhľadanejšieho teroristu.

Americký prezident Barack Obama v noci nadnes v mimoriadnom príhovore k národu oznámil, že vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin je mŕtvy a Spojené štáty majú jeho telo.
      
"Dnes môžem oznámiť, že USA uskutočnili operáciu, pri ktorej bol zabitý Usáma bin Ládin," vyhlásil Obama v príhovore z Bieleho domu. Bin Ládina sa podarilo vypátrať v Pakistane, povedal Obama. Tajnú operáciu na jeho zabitie pod vedením USA autorizoval minulý týždeň. Špeciálnym silám dal pokyn, aby ho "dostali pred spravodlivosť".  Útok, pri ktorom zomrel bin Ládin, bol vykonaný v nedeľu 1. mája na Obamov pokyn.

"Spravodlivosť bola vykonaná," povedal Obama. V operácii podľa neho nezahynuli žiadni Američania a špeciálne jednotky sa snažili vyhnúť civilným obetiam. "Spojené štáty vykonali operáciu, pri ktorej bol zabitý Usáma bin Ládin, vodca al-Káidy a terorista, zodpovedný za vraždu tisícov mužov, žien a detí," vyhlásil Obama. Zabitie alebo zajatie bin Ládina bola priorita vo vojne proti terorizmu, no USA zostanú naďalej bdelé doma aj v zahraničí, uviedol Obama. Dodal, že USA budú neúprosne pokračovať v ochrane amerických občanov a spojencov.
      
Ďalej povedal, že túto noc sa spojil s pakistanským prezidentom Ásifom Alím Zardárím, pretože protiteroristická spolupráca s touto krajinou pomohla vypátrať hľadaného teroristu. Podľa Obamu je nevyhnutné, aby Pakistan pokračoval v tejto spolupráci. Mimoriadny príhovor, ktorý sa začal v nedeľu o 23.30 h miestneho času (05.30 h SELČ), zakončil Obama slovami: "Boh vás žehnaj, Boh žehnaj Ameriku".
      
Pred Bielym domom vo Washingtone sa už zhromaždili obyvatelia, ktorí skandujú "Amerika, Amerika".

Odporúčame