Pridaj sa k nám počas Fresh týždňa s Fun rádiom. Testujeme účinky novej diéty, ktorú si prispôsobuješ svojmu tempu.
Každý deň od pondelka 30. januára až do nedele 5. februára zverejníme jeden recept z knihy FRESH diet. Vždy to bude večera, aby si mala čas a chuť na prípravu receptov.
Výsledok? Sme naň zvedaví, preto nám píš, ako ti chutilo a ako sa cítiš. Každý deň odmeníme jednu odpoveď knižkou FRESH diet. Nájdeš v nej 55 fresh receptov, aj plagát Rozdelenie potravín podľa Fresh diet.
Každý deň od pondelka 30. januára až do nedele 5. februára zverejníme jeden recept z knihy FRESH diet. Vždy to bude večera, aby si mala čas a chuť na prípravu receptov.
Výsledok? Sme naň zvedaví, preto nám píš, ako ti chutilo a ako sa cítiš. Každý deň odmeníme jednu odpoveď knižkou FRESH diet. Nájdeš v nej 55 fresh receptov, aj plagát Rozdelenie potravín podľa Fresh diet.
Spolu s tebou vyskúša Fresh diet aj naša Didiana, ktorá si bude robiť presné záznamy o priebehu a na záver sa nám ukáže na videu: ešte krajšia a zdravšia :-)
Dnes večeriame Zapekaný Halloumi syr
V knihe FRESH diet sa dozvieš aj všeličo zaujímavé o potravinách – o jednotlivých skupinách, rozdelení, zložení a energetickej hodnote.
Tak napríklad listová aj ostatná zelenina ako uhorka, paradajky, paprika a ďalšie sú menej energetické, zato obsahujú množstvo enzýmov, minerálnych látok a vitamínov.
Čím je ovocie šťavnatejšie, tým je menej energetické. Zrením sa obsah cukru v ovocí zvyšuje a stúpa jeho energetická hodnota. Rovnako je to pri sušení ovocia alebo varení, napríklad pri príprave džemov.
Mäso neobsahuje využiteľný cukor, zo základných živín ho tvoria najmä bielkoviny, preto energiu poskytuje postupne a zasýti na dlhší čas.
Zásadná informácia je tiež to, že mlieko je potravina, nie nápoj. Obsahuje významné živiny a dodáva telu energiu. Mlieko, kakao ani iné mliečne nápoje sa nerátajú do denného príjmu tekutín.
A napokon chlieb a pečivo – obsahujú najmä sacharidy. Energetická hodnota celozrnného pečiva je porovnateľná s bielym pečivom, tmavé je však bohatšie na vlákninu a vitamíny skupiny B. Ale nezabudnite, že pridávaním semiačok (obsahujú tuk) energetická hodnota pečiva výrazne stúpa.
Dnes večeriame Zapekaný Halloumi syr

Tak napríklad listová aj ostatná zelenina ako uhorka, paradajky, paprika a ďalšie sú menej energetické, zato obsahujú množstvo enzýmov, minerálnych látok a vitamínov.
Čím je ovocie šťavnatejšie, tým je menej energetické. Zrením sa obsah cukru v ovocí zvyšuje a stúpa jeho energetická hodnota. Rovnako je to pri sušení ovocia alebo varení, napríklad pri príprave džemov.
Mäso neobsahuje využiteľný cukor, zo základných živín ho tvoria najmä bielkoviny, preto energiu poskytuje postupne a zasýti na dlhší čas.
Zásadná informácia je tiež to, že mlieko je potravina, nie nápoj. Obsahuje významné živiny a dodáva telu energiu. Mlieko, kakao ani iné mliečne nápoje sa nerátajú do denného príjmu tekutín.
A napokon chlieb a pečivo – obsahujú najmä sacharidy. Energetická hodnota celozrnného pečiva je porovnateľná s bielym pečivom, tmavé je však bohatšie na vlákninu a vitamíny skupiny B. Ale nezabudnite, že pridávaním semiačok (obsahujú tuk) energetická hodnota pečiva výrazne stúpa.
Dnes si pripravíme na večeru zapekaný syr – pár prísad, pár minút a chutné jedlo máš hotové. Ochutnaj a daj nám vedieť.
Zapekaný Halloumi syr
- 100 g Halloumi syra
- 2 veľké mäsité paradajky
- čerstvé bazalkové lístky
- soľ
- mleté nové korenie
- 1 čajová lyžička píniových jadierok
- kučeravý šalát
Syr nakrájame na plátky, paradajky na hrubé kolieska a spolu s bazalkou navrstvíme do zapekacej misy. Jemne osolíme, okoreníme, posypeme píniovými jadierkami a zapekáme 5 minút. Podávame teplé na šalátových listoch.