Čerešňový džem podľa Nostradama
Slávny prorok Nostradamus bol oveľa lepší v zaváraninách. Toto je jeho recept na lahodný čerešňový džem.

NOSTRADAMOV recept na čerešňový džem.
Ako urobiť čerešňový džem, ktorý je tak priehľadný a červený ako rubín, má dobú kvalitu a chuť. Čerešne sú na dlhý čas dokonale zakonzervované bez akýchkoľvek prídavkov, s výnimkou ovocia. Jeho najvyššia dokonalosť ho predurčuje na kráľovský stôl.
Nádoba, v ktorej ho pripravujete, nesmie byť vyrobená z medi, cínu alebo kovu. Môže pokaziť dobrú kvalitu a farbu šťavy.
- Vezmite akékoľvek množstvo pekných a zrelých čerešní, aké nájdete. Zbavte ich kôstok.
- Dajte ich do sitka alebo na látku na preosievanie múky. Pod nich podložte hlinenú panvicu.
- Vnútri panvice by mal byť drvený cukor, ktorého množstvo závisí na tom, koľko džemu máte v úmysle urobiť. Je absolútne nevyhnutné, aby tam cukor bol. Ak by sa šťava liala sama do kameninovej nádoby, začala by meniť svoj tvar, stuhla by a bola by absolútne bezcenná. Cukor absorbuje šťavy a začne získavať chuť a farbu.
Pamätajte, že ak chcete urobiť najchutnejší a najkvalitnejší džem, je potrebné skombinovať malé množstvo cukru s veľkým množstvom čerešňovej šťavy. Bude ľahšie tuhnúť.
- Keď všetko prejde sitom a nezostane nič okrem kožky, nalejte to do veľkej plytkej panvice nad ohňom a varte.
- Akonáhle začne stúpať pena, veľmi opatrne ju všetku odstráňte dierovanou lyžicou.
- Teraz to varte na malom ohni z dreveného uhlia a uistite sa, že oheň je stále v strede panvice. Nechajte ho variť. Dĺžku varenia zistíte nasledovne:
- Naberte kúsok džemu špachtľou alebo striebornou lyžicou a dajte ho na tanier alebo do inej nádoby vyrobenej z cínu
- Ak drží tvar na všetkých stranách bez rozliatia sa, potom je hotový
- Dávajte si pozor, aby sa nevaril príliš dlho. Džem, ktorý je troška nedovarený je lepší, než ten, ktorý je príliš teplý (to sa môže stať, pretože cukor na jednej strane konzervuje, ale na druhej aj vysušuje)
- Takže, ak je už uvarený, dajte ho do malých, plytkých, sklenných pohárov, ktoré majú malú hĺbku.
- Nechajte vychladnúť.
Ak sa na ne potom pozriete v žiariacom slnku alebo vo svetle zistíte, že každý z nich je rovnako krásny ako rubín. Ak si dáte kúsok do úst, pocítite neporovnateľnú chuť. Najpríjemnejšiu, akú ste kedy ochutnali.
Ak sú však čerešne viac nezrelé, než zrelé, váš džem bude kyslý. Spôsobí vám tŕpnutie zubov a namiesto hlbokého uspokojenia pocítite fádnosť.
V takom prípade ho samozrejme môžete ponúknuť nejakému princovi alebo dôležitému lordovi. Takisto ho môžete použiť pri horúčke alebo inom zvláštnom ochorení. Džem stále zostáva stimulujúcim, chutným a bez chýb.
Ak ho urobíte presne tak, ako som to popísal, získate dokonalý džem.