Snažíte sa kupovať len slovenské výrobky? Pozor však nato, že nie všetko slovenské, je naozaj slovenské.
Slovensko má v rámci Európskej únie najnižší podiel domácich potravín na regáloch obchodov, iba 45 %. V okolitých štátoch domáce potraviny tvoria od 71 % do 85 % ponuky. Navyše najmä pri mliekárenských produktoch sa často stáva, že zákazníci sú uvedení do omylu. Na prvý pohľad totiž niektoré jogurty, či syry vyzerajú, ako slovenské. Napríklad sa predáva syr s názvom Ďumbier, čo evokuje u ľudí to, že pochádza zo Slovenska. Avšak jeho pôvod je v Poľsku. Alebo výrobok s názvom Tatranská bryndza je tiež z Poľska. Zákazníci tak v mnohých prípadoch kupujú niečo „slovenské“, ale pri tom je to zo zahraničia.
AKO SPOZNAŤ SLOVENSKÉ VÝROBKY?

Na etikete je totiž biely ovál, ktorý okrem iného obsahuje aj kód krajiny, kde bol vyrobený. A v tomto bielom ovále je jednoznačne napísané SK, teda že výrobok je pôvodom zo Slovenska.
Pravdou je, že slovenské výrobky sú drahšie ako tie zahraničné. Avšak cena za slovenské potraviny môže ísť dole až vtedy, ak bude po nich väčší dopyt. Teda čím viac budeme kupovať slovenské potraviny, tým budú lacnejšie. Navyše slovenské potraviny sú svojou kvalitou na veľmi vysokej úrovni a určite schovajú do vrecka poľské, maďarské, ale dokonca aj mnohé nemecké či české potravinové výrobky.