Krvavý cheesecake

Priprav si ľahký smotanový cheesecake s „krvavou“ jahodovou polevou dozdobený červíkmi a získaj tak jedinečnú dekoráciu a vynikajúci dezert v jednom. Stojí to za to!
Na korpus (tortová forma s priemerom 24 cm)
140 g grahamových (maslových) sušienok
30 g krupicového cukru
30 g kakaa
70 g masla
Na syrovú zmes
600 g smotanového syra (typu Philadelphia)
150 g cukru
3 vajcia
80 ml smotany na šľahanie
1 lyžička vanilkového extraktu
80 g čokoládovej polevy (alebo 60 g čokolády na varenie, 10 g masla, 10 g krupicového cukru)
Krvavá poleva
Hrsť zrelých jahôd
2 lyžice vanilkového cukru (alebo obyčajného s trochou vanilky)
HARIBO Wummis na ozdobu
Postup:
1. Sušienky rozdrvíme a vysypeme do misky. Pridáme k nim cukor, kakao a rozpustené maslo a dobre premiešame.
2. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a vyplníme ju zmesou, ktorú dobre vtlačíme na dno. Po stranách vytvoríme nízky okraj. Pri teplote 175 oC pečieme asi 15 minút (v teplovzdušnej rúre na 160 oC).
3. Syr najprv metličkou prešľaháme a nadľahčíme, potom k nemu primiešame cukor. Pridáme vajcia a zmes premiešame. Prilejeme šľahačku a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme vanilkovú esenciu a roztopenú čokoládu na varenie a nakoniec všetko dobre prešľaháme.
4. Zmes nalejeme na korpus, uhladíme a pečieme ďalej v rúre pri teplote 175 oC 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 140 oC a pečieme ešte hodinu (v teplovzdušnej rúre pečieme pri teplote 160 oC 16 minút a potom hodinu na 130 oC).
5. Akonáhle koláč vyberieme z rúry, nožom oddelíme jeho okraje. Potom ho necháme vychladnúť a poriadne stuhnúť (ideálne do druhého rána).
6. Krvavú polevu pripravíme tak, že jahody prevaríme s cukrom a pomocou ponorného mixéra rozmixujeme. Polevou tortu polejeme a dozdobíme farebnými červíkmi HARIBO.