Podcasty

„Po čase som už nedokázala dojesť ani obyčajný keksík,“ výživová poradkyňa Petra Šaranská
Jedlo môže byť aj liekom. Mnohí z nás však bojujú s tým, ako si zdravý životný štýl udržať. Výživový poradca však môže cestu za zdravším životom dosť zjednodušiť. Odborníčkou v tomto smere je aj Petra Šaranská, ktorá bola hostkou u Šarkana v Nedeľnej talkshow.
Ďalšie epizódy
„Svoje prvé bicie som ťahal MHD-čkou až z dediny za Martinom,“ bubeníci Marek Gregor a Daniel Buzinkay
Snom každého dospeláka je mať miesto, kde popri každodenných povinnostiach môže na chvíľu vypnúť hlavu. Jedným z takých miest je aj škola bicích. Možno to nie je masáž a možno to nie je jóga... Je to ale naozaj účinné. Povinnosti z práce a domácnosti vraj zmiznú z hlavy po niekoľkých úderoch paličkami. Bubeníci a lektori Marek Gregor a Daniel Buzinkay potvrdzujú, že pracujú aj s mnohými dospelými žiakmi, ktorí si tento druh oddychu veľmi pochvaľujú. Porozprávali o tom v Nedeľnej talkshow so Šarkanom.
Slováci mávajú rybu na tanieri žalostne málo – nutričná biochemička Silvia Horecká
Aj vy ste to už urobili. Kráčali ste po lese, našli ste čučoriedkový alebo malinový krík, odtrhli ste si z neho a šup do úst. Takto by sa to ale robiť nemalo. Na povrchu lesných plodov sú tiež parazity, ktoré nám dokážu zavariť na naozaj vážne choroby. A pritom stačí čistá voda a až 80% týchto parazitov zmizne. O tom, ako správne spracovávať suroviny, ale aj o tom, ako rozumieť jedlu, povedala nutričná biochemička a autorka konceptu Terapia jedlom Silvia Horecká.
Leto je z hľadiska darovania krvi najproblematickejšou časťou roka – hovorkyňa NTS Martina Frigová
Ak chcete bronz, mali by ste ísť desaťkrát, ak striebro, tak dvadsaťkrát a ak zlato, tak aspoň tridsaťkrát. Že kam by ste mali ísť? Predsa darovať krv. Veľa stálych darcov by vám ale povedalo, že tam nechodia kvôli plaketám. Po odobraní krvi sa vám totiž do tela začnú vyplavovať endorfíny a tento pocit eufórie je prudko návykový. O Svetovom dni darcov krvi, ale aj o samotnom procese darovania povedala hovorkyňa Národnej Transfúznej Služby (NTS) Martina Frigová.
Z masliakov pri Pezinku sa môžete priotráviť arzénom – pestovateľka húb Veronika Cyprichová
Každý rok sa celosvetovo hubami otrávi približne 100 ľudí. Nepríjemnosti vám však môžu spôsobiť aj bežné jedlé huby. Môže za to chitín, ktorý je pre človeka ťažko stráviteľný. Preto je vždy lepšie huby pred jedením tepelne upraviť. Nielen to, minimálne koľko minút ich treba variť, ale aj to, ako na domáce pestovanie húb, prezradila pestovateľka húb a mladá vedkyňa Veronika Cyprichová.
„Vybaviť príchod umelcov z Moskvy bolo zaujímavé,“ kurátor festivalu Divadelná Nitra Miro Zwiefelhofer
Slovenskí herci majú navrch nad hercami z iných krajín z jedného jediného dôvodu. Sú vraj prirodzene veľmi emotívni. Podľa kurátora festivalu Divadelná Nitra musia nemeckí či rakúski režiséri hercom doslova vysvetľovať, akú emóciu od nich chcú. Viac o zaujímavostiach z divadelných dosiek, ale aj o blížiacom sa festivale Divadelná Nitra povie kurátor Miro Zwiefelhofer v Nedeľnej talkshow so Šarkanom.
Na východe Slovenska je kontaminácia prostredia vyššia ako v Číne - biotechnologička Darina Štyriaková
Predstavte si, že by ste si chceli na púšti vypestovať čučoriedky. Dosť šialená predstava, čo? Šialená možno, ale nie úplne nereálna. A to len vďaka metóde, ktorá vznikla na východe Slovenska! Narodila sa pod rukami niekoľkých zanietených Slovákov a rozšírila sa do sveta rýchlosťou svetla. O technológii biolúhovania povedala viac biotechnologička Darina Štyriaková v rámci Nedeľnej talkshow so Šarkanom.